A tálibok szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy a tilalmat az ópium káros hatásai miatt rendelték el, és mert az ellentétes a vallási meggyőződésükkel. Afganisztán korábban a világ ópiumtermelésének több mint 80 százalékát állította elő. Az afgán ópiumból készült heroin az európai piac 95 százalékát teszi ki. A BBC műholdas elemzéseket használt Afganisztánban, hogy megvizsgálja az ópiummák termesztésére irányuló közvetlen fellépés hatásait.

Úgy tűnik, hogy a tálib vezetők sikeresebbnek bizonyultak a termesztés visszaszorításában, mint bárki más valaha is.

A főbb ópiumtermelő tartományokban a máktermesztés hatalmas visszaesését tapasztalták, egy szakértő szerint az éves termesztés 80 százalékkal lehet kevesebb, mint tavaly. A kevésbé jövedelmező búzanövények kiszorították a mákot a földekről. A tálib rendeletet nem alkalmazták a 2022-es ópiumtermésre, amely az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) szerint 2021-hez képest harmadával nőtt, az idei év azonban nagyon más. 

Valószínű, hogy a termesztés kevesebb mint 20 százaléka lesz a 2022-es szintnek. A csökkenés mértéke példa nélküli lesz

– mondja David Mansfield, az afganisztáni kábítószer-kereskedelem egyik vezető szakértője.

A tilalomnak az afgán termelők isszák meg a levét

A gazdák nagy része betartotta a tilalmat, a tálib harcosok pedig elpusztították azoknak a termését, akik ezt nem tették meg. A tálibok felfegyverkezve és nagy számban vonulnak, mert már előfordult, hogy a feldühödött helyiek ellenálltak, mivel nekik a megélhetésük forog kockán. Legalább egy civil meghalt egy lövöldözésben a kiirtási kampány során, és más erőszakos összecsapásokról is érkeztek jelentések.

A délnyugati Helmand tartomány volt Afganisztán ópiumtermő vidéke, ahol az ország ópiumtermelésének több mint felét állították elő. Itt jelenleg egyetlen mákültetvényt sem található. Az Alcis elemzése szerint a máktermesztés Helmandban több mint 99 százalékkal csökkent. Egy helyi elmondása szerint egy olyan nép számára, amelyet már egy hosszú háború is megviselt, az ópium betiltása megsemmisítő csapást jelentett, mivel egy olyan gazdasági összeomlás közepette történt, amely szinte általános szegénységet okozott Afganisztánban. A lakosság kétharmada nem tudja, honnan lesz a következő étkezése.

Tudjuk, hogy az emberek nagyon szegények és szenvednek, de az ópium ártalmai meghaladják az előnyeit. A 37 milliós lakosságból 4 millióan szenvedtek drogfüggőségben, ami elég nagy szám

– nyilatkozta Zabiullah Mudzsahidot, a tálib kormány fő szóvivője, aki visszautasítja az ENSZ, az USA és más kormányok azon állításait, hogy az ópium volt a tálibok fő bevételi forrása, amikor a nyugati erők és az előző afgán rezsim ellen harcoltak. Az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött Afganisztánban az ópiumtermelés és -kereskedelem felszámolására, annak reményében, hogy ezzel elvágja a tálibok finanszírozási forrását. Egyelőre úgy tűnik, hogy a tálibok Afganisztánban elérték azt, amit a Nyugat nem tudott, viszont kérdéses, hogy ezt meddig tudják fenntartani.