A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) oldalán közölte, hogy a januári lakbérek éves szinten országosan 13, Budapesten 12 százalékkal emelkedtek, a 2015-ös bázisidőszakinál pedig 98, illetve 88 százalékkal.

Kitértek arra is, hogy az idei év első hónapjában a megfigyelt hirdetések 90 százaléka többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó 10 százalékban pedig családi házakat hirdettek meg.

A fővárosban mindössze 4,5 százaléka volt családi ház a kiadó ingatlanoknak, a hirdetések 45, országosan pedig a 46 százaléka származott magánszemélytől.

Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője az MTI-nek úgy nyilatkozott, várható volt, hogy ismét felfelé kúsznak az albérletárak januárban, ez főként a fizetések emelkedésének és az infláció visszahúzódásának, egyszóval a reálbérek növekedésének tudható be. A magasabb fizetésekből a bérbeadók is többet tudnak bérleti díjra elkérni – tette hozzá.

Balogh László hozzátette, hogy a reálbérek növekedése hamarosan a befektetőket is visszacsábíthatja a lakáspiacra, ami az árak emelkedését is magával hozhatja középtávon.

Az ingatlan.com elemzése szerint február közepén átlagosan 250 ezer forint volt a bérleti díj Budapesten, a legdrágább városrész a II. kerület, 352 ezer forinttal. Ezt követi az V., majd az I. kerület, 335 ezer és 300 ezer forintos bérleti díjjal.

A legnagyobb albérletkínálat változatlanul a XI. és a XIII. kerületben található, előbbi 250 ezer, míg utóbbi 255 ezer forintos átlagos lakbérrel kínál bérleményeket.

Februárban Székesfehérváron és Debrecenben is átlépték a 200 forintos átlagot a bérleti díjak, leginkább azért, mert mindkét vármegyeszékhely ipari és gazdasági központnak számít, melyek az elemző szerint jelentős munkaerőpiaci fejlődésen mentek keresztül.

Sosem lesz saját lakása a fiataloknak?

Az albérlet elviszi a fizetésüket, a saját lakás vásárlása pedig a legtöbbeknek csak álom marad.