Egyre nehezebb, már-már reménytelen a fiatalok számára az első lakás megvásárlása. Még nehezebb helyzetben vannak, ha a szülők nem tudnak anyagilag segíteni. Bár a legtöbben sokat dolgoznak, félretenni nem tudnak, mert a fizetésük jó részét elviszik a magas kiadások.

Anyukám pedagógus, egyedül neveli a húgomat, innen nem nehéz kitalálni, hogy nem veti fel őt sem a pénz. Apukám egy műanyag gyárban van, szóval igazából teljesen magamra vagyok utalva.

– mondta az RTL-nek nyilatkozva Ress Abigel 24 éves egyetemista, aki három éve bérel egy budapesti lakást a legjobb barátjával közösen.

Egyetemi tanulmányai mellett hat helyen is dolgozik, de alkalmi munkái vannak. Jövedelme pont ezért teljesen kiszámíthatatlan, az albérletet sem tudná egyedül fenntartani. Az albérleti díjat egyenesen ablakon kidobott pénznek tartja, ezért szeretne saját lakást, de úgy látja, erre jó ideig esélye sincs. Mivel munkái alkalmiak, valószínűleg szóba sem állnának vele a bankok, vagyis nem kaphatna lakáshitelt.

Abigélt a szülei nem tudják támogatni, teljesen magára van utalva. Két éve él párkapcsolatban egy indiai fiúval, aki a közelben lakik, szintén albérletben. A kérdésre, hogy gondolkodott-e már rajta, hogy párjával felvegyék az állami támogatást, azt mondta, szeretne egyszer gyereket szülni, de számára nem szimpatikus a gondolat, hogy egy hitel miatt kellene gyereket vállalnia. Viszont azt is tudja, hogy ha egyszer házhoz vagy lakáshoz szeretne jutni, nem lesz más lehetősége, mint hogy – ahogy fogalmaz – „rászakadjon a lottó”.

Luxus lett a lakhatás

Elszálltak az albérletárak: tavaly a fővárosban az év első öt és fél hónapjában tíz, a legnagyobb vidéki városokban 38 százalékkal emelkedett a téglalakások átlagos havi bérleti díja a 2022-es adatokhoz képest – a friss számokról részletesen is írtunk korábbi cikkünkben.

Ha valaki 10-11 millió forintért keres magának eladó ingatlant, mert csak ennyi pénzt tud összegyűjteni, vagy ennyit tud a család előteremteni – ami egyébként nem kis összeg, bőven nagyobb, mint egy éves átlagkereset a fővárosban –, akkor is csak egy 7 négyzetméteres lakást talál a kínálatban – mondta Balogh László, az Ingatlan.com gazdasági szakértője az RTL-nek.

A nagyon olcsó lakásokat ráadásul csak készpénzért lehet megvenni. Kőbányán találtunk lakást 19 millió forintért, igaz, nem a legjobb állapotban. Balogh László szerint ezekben az árkategóriákban jellemzően választani kell a rossz műszaki állapotú vagy rossz helyen lévő, esetleg szuterénlakások között. 30 millió forintért viszont már nagyobb, jobb minőségű lakások is vásárolhatók – igaz, főleg a külső kerületekben. 

A csok sem kell

„Ha tehetném visszacsinálnám az egészet” – ezt már egy 31 éves háromgyerekes anya mondta. A házaspár Budapesten szeretett volna maradni, de Dabason kötöttek ki, így ugyanis magasabb állami támogatást kaptak.

A korombeliek nulla önerővel indulnak, hitelt vesznek fel ahhoz, hogy hitelt vehessenek fel. Tehát a babavárót használják fel 90 százalékban önerőnek, mert más nincs. És azért ez szerintem nagyon elkeserítő.

– tette hozzá.