A múlt év utolsó hónapjában havi összevetésben csökkentek az országos és a budapesti átlagos albérletárak, ám a január első két hetében Budapesten drágulás látható a kínálati piacon. Tavaly decemberben országosan 13, Budapesten 12 százalékos volt a drágulás az egy évvel korábbihoz képest. A 2015-ös átlagszintekhez képest 95 és 85 százalékos emelkedés következett be. Ugyanakkor a reállakbérek, vagyis az inflációval korrigált bérleti díjak, még mindig elmaradnak a 2020 januárjában látott csúcsértékektől. Ez azt is jelenti, hogy 2019 második fele óta a bérleti díjak lassabb ütemben drágultak, mint ahogy a fogyasztói árak emelkedtek – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Budapesten már negyedmillió az átlagos bérleti díj.

2024 első három hetében az albérletpiacon elmozdulás történt, és nem csak az árakban - tette hozzá Balogh László. A bérlők már országosan több mint 14 ezer hirdetésből válogathatnak, ami 15 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Budapesten pedig több mint 1000 lakással bővült a kínálat, de ezzel párhuzamosan a bérleti díjak is emelkedtek. A fővárosi átlagos havi bérleti díjak 250 ezer forintra emelkedtek az előző hónapokban látott 240 ezer forintról.

Amerikai mintára lehetne lépni

Az irodaépítések dömpingje után most épületek sorát fogják lerombolni vagy lakóépületekké átalakítani. Egy New York-i ingatlanügynök, ingatlanbróker rámutatott, hogy az Egyesült Államok irodaterületeinek felével potenciális gondok merülhetnek fel, miután a világjárvány óta zuhan a kereslet az ilyen típusú épületekre. Mindemellett a kereskedelmi ingatlanszektorban rosszak a hitelfeltételek.

Ez azt jelenti, hogy az üresen álló irodaházak az utolsókat rúgják

– figyelmeztetett a JLL ügyvezetője, Bob Knakal, mivel a tulajdonosok úgy döntenek, hogy vagy átépítik az irodaházakat lakásokká, vagy, ha ez költséghatékonyabb, lebontják őket – írja a Business Insider.

Szakértők az elmúlt egy évben már figyelmeztettek a kereskedelmi ingatlanszektor gondjaira. Sok kereskedelmi ingatlan jelzáloghitel finanszírozása magas kamattal történik. Az ingatlanguruként számontarott Knakal becslése szerint a mai refinanszírozás azt jelentené, hogy az ingatlantulajdonosok hitelfelvételi költségei körülbelül megkétszereződnének, ami kényszerű ingatlaneladások hullámához vezethet.

Egyes épületeket azonban fizikai korlátok miatt nem lehet átalakítani. Néhány ingatlan esetében pedig a bontás költséghatékonyabb lenne, és átadhatná a helyet építkezésre.

Több mint félmillió lakás vagy ház áll üresen az országban

Magyarországon jellemzően a kistelepüléseken egyre több az elhagyott ingatlan, a szakemberek szerint hasznosításukra átfogó állami programra lenne szükség, így megoldhatóak lennének a szociális lakásproblémák. A rendszerváltásig a hazai ingatlanok öt százaléka állt üresen, azóta folyamatosan nő az arányuk: 2001-ben 9,2, 2011-ben 10,9, 2015-re pedig 12,7 százalékra emelkedett, ma a 4,4 millió ingatlanból 560 ezer nem lakott, s ezek közel fele ötezer lakosúnál kisebb településeken található.

Az üres lakások aránya Budapesten, Pest megyében és a közép-dunántúli régióban a legalacsonyabb, Észak-Magyarországon viszont majd minden ötödik ingatlan lakatlan.

Vissza az átalakított épületekhez

Ezek valószínűleg piaci árú, luxuslakásoknak adnak majd otthont, várhatóan még így is növelik majd a lakhatás megfizethetőségét. Ugyanis a piaci árú lakások kínálatának növelése önmagában felszívja a kereslet egy jelentős részét, ezzel is lassítva a lakhatási költségek emelkedését.

Hogy milyen lenne az élet egy ilyen átalakított irodában, az az Insider cikke szerint városfüggő.

  • New Yorkban például ez több luxust, kényelmi szolgáltatásokkal felszerelt lakást jelenthetne;
  • San Franciscóban pedig – mely már rég elérte a saját határait is a lakásszámot illetően – megfizethetőbb lehetne a lakhatás.
  • Boston és Cleveland is belemenne abba, hogy a már felépített monstrumokat utólagosan átépítsék, sőt, ösztönöznek is erre.

A Biden-adminisztráció szövetségi programokkal és adókedvezményekkel könnyíti meg ezt az utat. A helyi vezetők pedig felgyorsítják a területrendezési és építési korlátozások módosítását.

John Cetra építész ezt kényelmi háborúnak nevezte az Insider kérdésére.

Egyik cége például a manhattani pénzügyi negyedben egy 30 emeletes irodaház átalakítását vezeti, amelyben korábban a Goldman Sachs működött: csak ebben az egy korábbi irodaházban 571 lakást alakítanak ki – Manhattanben nyilván megadják a módját, és olyan kényelmi funkciókkal látják el a korábbi irodaházat, mint például egy tetőtéri medence.

A legtöbb üres lakás Japában van

A távolkeleti országban összesen 62,4 millió lakóingatlan van, amelynek 13,6 százaléka, vagyis 8,46 millió lakás üres. Az országban a népesség elöregedése és a születések számának csökkenése azt jelenti, hogy a populáció is zsugorodik, vele pedig sorra maradnak üresen az ingatlanok. Jelenleg kevesebb mint nyolc és fél millió ingatlan áll üresen. Magyarország a vonatkozó rangsorban – arányaiban nézve – a harmadik helyen áll.

Nálunk a vármegyeszékhelyeken havi szinten stagnáltak a bérleti díjak, éves szinten azonban Debrecenben 43, Győrben 27 százalékkal emelkedtek.

Szegeden csak 8 százalékos volt az éves bérletidíj-emelkedés, ám a következő időszakban az elektromos autógyár városba költözése jelentősebb felértékelődést hozhat.