Oroszország a világ legnagyobb gyémántbeszállítója, így az orosz drágakövek kitiltása a belga gazdaság egy részét is mélybe ránthatja. A 12. szankciós csomagban újabb orosz vállalatokat és magánszemélyeket érnek korlátozó intézkedések, és várhatóan tovább szigorítják a kettős felhasználású termékek exportját, beleértve például a lítiumakkumulátorokat. Az orosz gyémántok kitiltásáról már több mint másfél éve folynak tárgyalások az Európai Unión belül – írja az Index

A gyémánt a világ harmadik legkeményebb, természetben előforduló ásványa, és évszázadok óta az egyik legkeresettebb drágakő. A gyémántok piaca egy jól jövedelmező üzletág: 2021-ben a globális gyémánt ékszerpiac 87 milliárd dollárt tett ki, de ebből a nyers gyémántok értéke csupán 16,4 milliárd dollárra rúgott. Néhány évtized alatt a gyémántok árai a tízszeresére nőttek. 

Oroszország messze a világ legnagyobb gyémántkitermelőjének számít. A világon forgalmazott gyémántok több mint harmada a szibériai bányákból származik.

A világ legnagyobb becsült tartalékai is Oroszországban találhatóak (legalább 600 millió karát). És ennek a mennyiségnek a 90 százalékát egy kétharmados orosz állami tulajdonban lévő cég, az Alrosa bányássza ki és értékesíti. Az Alrosa mellett a világ másik két vállalati szereplője a luxemburgi De Beers és a brit–ausztrál Rio Tinto. Ez a három cég a világ gyémántkitermelésének több mint 60 százalékáért felelős. 

A nagy globális gyémánttőzsdéken keresztül a kitermelt drágakövek tovább haladnak a feldolgozás vagy a fogyasztók felé. A legfontosabb tőzsdék között említhető Dubaj, Mumbai és Tel-Aviv, de messze a legnagyobb a belga Antwerpenben található. 

A feldolgozói oldal legnagyobb szereplője India: a világ nyers gyémántjainak a 90 százalékát ott dolgozzák fel és csiszolják és ott van a fogyasztói piac, amely aztán megveszi a kitermelt, szortírozott, feldolgozott és kidolgozott gyémántokat. A világ gyémántjainak a 70 százaléka végül valamelyik G7-országban köt ki, 54 százalékuk az Egyesült Államokba megy.

Az orosz gyémántexport kitiltása már másfél éve napirenden van az Európai Unióban, de ez idáig Belgium sikeresen tudta blokkolni a gazdaságának ártó lépést, pedig volt kísérlet kizárólag az orosz gyémántcég, az Alrosa szankcionálására is, amely szintén nem ment át a belgákon.

Az európai döntéshozók remélik, hogy ezúttal sikerülhet megfogni Moszkvát, a szankciókról szóló tárgyalásokba bevonják a legnagyobb szereplőket, Indiát és Dubajt is. Emellett egy új eljárást dolgoznak ki a gyémántok eredetének a nyilvántartására. 

A tervek szerint abban a pillanatban, hogy egy gyémánt a nemzetközi piacra jut, kapna egy G7-tanúsítványt. Ez a digitális blockchain-technológia elvén működne, és a gyémánt minden egyes mozgása regisztrálva és lekövethető lenne nyilvánosan. A tranzakciókat és azok történetét pedig lehetetlen lenne utólag átírni vagy törölni. India és Dubaj bevonásával pedig azt próbálják elérni, hogy bizonyos bónuszokért cserében ezek az országok is vegyenek részt a gyémántok regisztrációs folyamatában, és válasszák szét a G7-országokba és más célországokba irányuló gyémántokat.

Az Egyesült Államok és Kanada már tavaly meghozta az orosz gyémántok elleni szankciókat, bár ez lényegében semmilyen hatással nem volt az orosz exportra. Oroszország ugyanazt tette, mint például a kőolaj vagy más szankcionált termékek esetében – semleges országokon keresztül kezdte őket futtatni. 

Feltöltik az orosz jóléti alapot, jelentsen ez bármit is

Az orosz jegybank jövőre helyreállítja a jóléti alap számára való valutavásárlást, amit a rubel zuhanása miatt hagyott abba augusztusban. Abban bíznak, hogy a kamatemelések hatása elég lesz a rubel árfolyamának szinten tartásához. Bővebben >>>

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!