Idén sokat gyengült a rubel, nyáron több mint 100 egységet kellett eladni belőle egy dollárért, ami már nyugtalanította az orosz jegybankot. Ezért úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a jóléti alap számára való devizavásárlást, így csökkentve a dollár és az euró keresletét. 

A jóléti alap lényege, hogy az olajexport bevételéből folyamatosan feltöltik, hogy alacsony olajár vagy egyéb válság idején hozzányúlhassanak, mint tartalékhoz. Olyan államoknál ez bevett gyakorlat, ahol a nemzeti össztermék egy része ásványkincsekből adódik, így szinte természeti ajándéknak tekinthető. 

Miután ezek eladási ára, illetve a mindenkor kitermelt mennyiség változhat, az ország ebből adódó bevétele ingadozásnak van kitéve. A jóléti alapok ezek kiegyensúlyozását szolgálják. 

Augusztus óta alacsony szinten ugyan, de stabilizálódott a rubel, ami annak is köszönhető, hogy az orosz jegybank kamatot emelt.

Most úgy döntöttek a Meduza szerint, hogy jövőre folytatják az alap feltöltését, amihez szükséges a valuta megvásárlása. Az árfolyamot vélhetően megkísérlik továbbra is monetáris politikai eszközökkel szinten tartani, persze a stabilitáshoz végső soron arra van szükség, hogy az export annyival meghaladja az importot, amennyi devizát megvásárolnak a jóléti alap részére.

Sosem veszítettek még ennyi katonát az oroszok

Az elmúlt hat hét valószínűleg a háború eddigi legdrasztikusabb orosz veszteségeit hozta. A súlyos véráldozatot nagyrészt a donbászi Avdijivka elleni orosz offenzíva okozta – olvasható a Brit Védelmi Minisztérium bejegyzésében az X-en. Bővebben --->