Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint a magyar csapat túlszárnyalhatja a tokiói eredményeket a jövő nyári párizsi ötkarikás játékokon.

A magyar küldöttség 2021-ben a japán fővárosban hat arany-, hét ezüst- és hét bronzéremmel zárt. Gyulay hétfőn az M1 aktuális csatornán úgy fogalmazott: 10-12 olimpiai bajnoki címre esélyes magyar sportoló vagy csapat van, de ezeknek a harmada, legjobb esetben fele szokott bejönni.

Meglátása szerint egyértelmű éremesély vívásban, birkózásban, kajak-kenuban, és a nehézségek ellenére úszásban van, meglepetést pedig vitorlázásban és tekvondóban vár.

Nagyon örülnék, ha minél több sportág állhatna dobogóra Párizsban. Ez azt jelentené, hogy az elmúlt tíz év kiemelt sportági fejlesztései nemcsak létszámban és sportinfrastruktúrában, hanem eredményekben, pontokban is realizálódnak

– fejtette ki.

A MOB-elnök rávilágított, hogy a párizsi magyar küldöttség létszáma nagyban függ a csapatok teljesítményétől, hiszen a női kézilabda-válogatott, továbbá a női vízilabda-, a női kosárlabda- és a női 3x3-as kosárlabdacsapat még versenyben van a kijutásért.

Az érmek száma nem függ a csapat nagyságától, de például az, hogy az olimpiai faluban milyen szálláshelyet harcolunk ki a magyaroknak, az nagyban függ a sportolók számától – magyarázta.

Felidézte, hogy előzetesen 137 és 243 közötti kvótaszámot prognosztizáltak, most pedig azt gondolják, hogy a tokióihoz hasonlóan 160-180 közötti lesz ez az adat.

Az elnök óriási sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy Sanghaj mellett Budapest lesz a házigazdája az új formátumú olimpiai kvalifikációs sorozatnak (OQS). Kifejtette, ezen a két helyszínen közel száz kvótát lehet megszerezni négy sportágban, és bár ebben a négyben – falmászásban, szabadstílusú BMX-ben, gördeszkázásban, breaktáncban – nincsenek olyan magyar versenyzők, akiknek reális esélyünk van a kijutásra, mindenképpen óriási esélyt kínál a szövetségek számára, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe.

Nagyon sok olyan kvóta van, amire nem is tudunk eséllyel pályázni. Vérzik a szívem, amikor a németek azt mondják, már harminc kvótát szereztek evezésben, meg a románok. mi pedig egyet sem. Evezésben, amiben pedig jók lehetnénk! Miért vannak a románok ennyire előttünk ebben a sportágban? És rengeteg ilyen példát lehetne említeni

– nyilatkozta Gyulay Zsolt.

Leszögezte, a MOB mindig gondolkodik a hagyományos sikersportágakban, de ahhoz, hogy a magyar olimpiai mozgalom előrelépjen, nagyon komoly változtatásokra van szükség. Szemléletbeli változtatásokra, és számos innovációra van szükség az új sportágakban a versenyképessé válás érdekében.

Az olimpiai mozgalom szemmel láthatóan nagy változás, megújulás előtt van. A fiatalok felé fordul. Hiába mondjuk, hogy az olimpiát a negyven évnél idősebbek nézik, ez a jövőben meg fog változni az említett sportágak miatt. Azt gondolom, tényleg oda kell állni a változások mellé – szögezte le.

Az idei év legnagyobb magyar sikerei kapcsán a MOB-elnök úgy fogalmazott, a vitorlázó Érdi Mária világbajnoki győzelme fantasztikus volt; a férfi vízilabda-válogatott hozzáállása, versenyzése, tudatossága és frenetikus vb-győzelme nagyon sokat ad az olimpiai csapat számára önbizalomban, hozzáállásban, példamutatásban. Megemlítette továbbá a sportlövő Pekler Zalán négy aranyérmét az Európa Játékokon, és hozzátette: jó volt látni, hogy a férfi kajak négyeseknél fél hajón belül bejött a döntő mezőnye, és a magyarok is ott tudtak lenni majdnem az elején.

A hazai sportdiplomácia nagy sikere volt az atlétikai világbajnokság megrendezése, az ott történtek pedig mindenképpen felemelő érzést jelentettek – zárta értékelését.