A magyar futball élt, él és élni fog – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Sportnak adott, pénteken megjelent interjúban, amelyben több más téma mellett a hazai futballakadémiákról és a lehetséges budapesti ötkarikás játékokról is szó esett.

 A kormányfő elmondása szerint egy pillanatig sem kételkedett a magyar futball talpra állásában.

Mégis a futballban követtem el a legnagyobb hibát az elmúlt tíz évben: hatvannégyezres stadiont építettünk kilencvenezres helyett. Kishitűek voltunk, és ez hiba

- jelentette ki.

Az akadémiai rendszer véleménye szerint egy korszakhatárhoz ért: az akadémiák működtetése, finanszírozása jelentősen átalakul, a teljesítményt helyezi majd a középpontba, egyelőre azonban még az állam felügyeli az akadémiákat.

„A kiemelt akadémiák rendszere a kosárlabdában, a kézilabdában, a futballban és a többi sportágban is marad a sportállamtitkárságon. Eljöhet az a pillanat, amikor majd ezt is megszüntethetjük. De még nem tartunk itt. Most átállunk egy kimeneti rendszerre, és ha az bevált, majd lehet gondolkodni egy újabb elrendezésről" - mondta a kormányfő.

Orbán szerint a hazai klubok olyan pénzügyi nyomás alatt vannak, hogy ha választaniuk kell, akkor az első csapatot preferálják az utánpótlással szemben. Még nincs elég pénzük, hogy akadémiák működtetését megengedhessék maguknak, ezért amíg nem erősödnek meg, addig szükség van az állami akadémiai rendszerre.

A 2017 februárjában visszavont 2024-es budapesti olimpiai pályázatról szólva arról beszélt, hogy van benne egy rossz érzés. Azt is elismerte azonban, hogy ő maga sem állt bele a harcba, mert olimpiát csak akkor lehet rendezni, „ha a nagy többség úgy érzi, eljött a pillanat".

Ma viszont már más a helyzet, minden fontos létesítmény elkészült, ami az olimpiához kell, Budapest olimpia nélkül nagy léptékekben „már aligha tud fejlődni".

Budapest fejlettsége az Európai Unió 160 százalékán áll, miközben vannak olyan vidékek Magyarországon, amelyek az 50 százalékán. Minden pénznek a kevésbé fejlett régiók felé kell indulnia. Így Budapesten nagy léptékű állami városfejlesztés csak akkor történhet, ha előáll valamivel, ami minden magyarnak fontos" - jelentette ki a kormányfő, aki szerint Budapestet a kormányzati fejlesztések tették vissza a világ térképére.

A kormány nem akarja Budapestet rávenni egy olimpia rendezésére, mert a városnak is meg kell érnie erre a gondolatra, véleménye szerint azonban a sors egy budapesti olimpiával tartozik a magyaroknak. A kérdés csak az, hogy a budapestiek ezt a tartozást be akarják-e hajtani.