A költségvetési hiányt ellenőrzés alatt kell tartanunk, és nem szabad veszélyeztetnünk az európai alapok vagy az országos helyreállítási tervbe foglalt összegek lehívását − idézte az Agerpres hírügynökség Marcel Ciolacu miniszterelnököt a pénteki kormányülésről. A kormányfő bejelentésében az állam által kezdeményezett takarékoskodás fontosságát hangsúlyozta.

A kormány többek között a bankok, illetve az 50 millió eurónál (19,2 milliárd forint) nagyobb éves árbevétellel rendelkező vállalatok forgalmi adójának 1 százalékos emelését, a szeszesitalok és a dohánytermékek jövedéki adójának, illetve egyes élelmiszerek és italok áfájának növelését, valamint bizonyos ágazati munkavállalói adókedvezmények eltörlését tervezi.

Az kormányfő nyomatékosította, hogy a rendelkezések nem korlátozzák az oktatási, illetve egészségügyi rendszert, valamint az európai alapokból finanszírozott beruházásokat. Kifejtette, hogy a kormány a tartalékalapból elvont összegekkel fogja támogatni több mint 2800, uniós forrásból finanszírozott projekt befejezését.

A megszorításokat a román költségvetési hiány a vártnál magasabb értéke tette szükségessé. Az állam GDP-arányos költségvetési hiányát szakértők 6,8 százalékra becsülik, a tervezett 4,4 százalékossal szemben.

Ez a román pénzügyminisztérium elismerése szerint körülbelül 20 milliárd lej hiányt jelent.

Románia jelenleg az Európai Unió egyetlen tagállama, amely a költségvetési hiány miatt túlzott deficit-eljárása alatt áll. A miniszterelnök csütörtökön kiemelte, hogy a deficit semmiképp sem fogja elérni a GDP 6 százalékát.

A román alkotmánybíróság múlt szerdán minősítette alkotmányosnak a deficitcsökkentő törvényt, elhárítva ezzel az alkotmányossági aggályokat. A bejelentett rendelkezések hatalmas negatív társadalmi visszhangot váltottak ki, elsősorban a megszorításokat első kézből tapasztaló kulturális területről. Az intézkedések többsége 2024. január 1-től lép majd életbe.