Varga Judit vezeti a kormánypárt 2024-es EP-listáját – értesült róla a Magyar Nemzet. A tárcavezető nemrég hozta tető alá az igazságügyi csomag elfogadását és a decemberi megállapodást az Európai Bizottsággal. Jelenleg a 2024 második felében esedékes uniós elnökség szervezésén dolgozik.

Az igazságügyi miniszter már többször kinyilvánította, hogy jobboldali fordulatot vár a jövő évi EP-választásoktól, aktív szerepet fog vállalni az európai kampányban, és a konzervatív erők megerősödéséért fog dolgozni.

Tapasztalatszerzés Brüsszelben

Varga Judit 2019 óta a negyedik Orbán-kormány igazságügyi minisztere, az azt megelőző években pedig Brüsszelben és Strasbourgban képviselte Magyarországot. 2009-től kilenc évig dolgozott az Európai Parlamentben politikai tanácsadóként, ahol három évig tagja volt Áder János EP-képviselő, későbbi köztársasági elnök csapatának.

A Brüsszelben és Strasbourgban eltöltött évek alatt a fideszes politikus közelről láthatta az európai uniós intézményrendszer és jogalkotás működését, így 2018-ban a miniszterelnök javaslatára Áder János az európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárrá nevezte ki.