Beck elmondta: tudomásul vették, hogy a nehéz gazdasági helyzetben különadó kivetésére van szükség, azt viszont kifogásolták, hogy csak négy iparágat érint a többletteher ahelyett, hogy több szektorra kiterjesztve alacsonyabb terhet róttak volna ki. A Vodafone ennek ellenére tovább tudta vinni a beruházási terveit, az ötvenmilliárd forintos hálózatmegújítás két hónap múlva be is fejeződik. A másik két mobilszolgáltató is ugyanezt a stratégiát választotta, folytatták beruházásaikat - fogalmazott Beck. Kérdésre válaszolva elmondta: a távközlési különadó kapcsán Brüsszel az első pillanatban jelezte, hogy ezzel lehetnek problémák. Egy ehhez hasonló spanyol intézkedésnél az EU kimondta, hogy szembe megy a közösségi joggal.

A bankszektor arra számít, hogy 2013-ra már csak az EU-kompatibilis bankadó marad - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára hozzátéve, hogy ez drasztikusan kevesebb lesz majd a mainál. A kormánnyal tavaly decemberben kötött megállapodás óta a bankok azt tapasztalják, hogy a kabinet is egyre konstruktívabb a szektort érintő kérdésekben - fogalmazott Kovács. Elmondta: a növekedési paktumban vállaltak nélkül a vállalkozási hitelállomány 3, a lakossági 11 százalékkal csökkenne, ám az egyezség hatásaként ebből stagnálás, esetleg mérsékelt növekedés is lehet.

Amennyiben 2013-tól lesz egy egységes európai bankadó, azt a Bankszövetség elfogadja. Ugyanakkor voltak bizonyos anyabankok, akik a végtörlesztés kapcsán az Európai Bírósághoz fordultak. A Bankszövetség álláspontja szerint túlszabályozás helyett a kiszámíthatóságra kellene a kormánynak a hangsúlyt helyezni.

Vámos György és Kovács Levente

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta: a kereskedelmi cégekre kivetett különadóból - aminek egyik célja bevallottan az volt, hogy rálépjenek egy kicsit a multik sarkára - közel 30 milliárd forint folyt be úgy, hogy az adót 90 százalékban 6 cégre terhelték rá. Vámos hozzátette: tart attól, hogy vajon jön-e a különadó kivezetése után más teher az ágazatban. Több terhet is a kereskedelemre akasztottak ugyanis, ilyen például a plázastop és a 27 százalékos áfakulcs.

További részletek hamarosan...