Habár idén az alapszintű bankszámlák számlavezetési költségei csökkennek, a tranzakciós díjak, valamint a nem pénzügyi tevékenységhez kötődő banki szolgáltatások megkeseríthetik az életünket. Például ha váratlanul több százezer forintot kell levennünk a számlánkról, az több ezer forintos készpénzfelvételi díjat is jelenthet, nem beszélve arról, ha eurót, dollárt vagy esetleg fontot szeretnénk vásárolni.

Néhány egyszerű módszerrel azonban megkerülhetők ez említett típusú pénzügyi költségek, sőt, többet és könnyebben takaríthatunk meg, legyen szó akár nemzetközi fintech-szolgáltatásokról vagy hazai bankokról.

Csak annyit, amennyire szükség van

Számos kutatás alapján még mindig rendkívüli módon ragaszkodik a magyarok többsége a készpénz-használathoz, miközben a készpénzfelvételnek komoly költségei vannak, ráadásul az sem mindegy, hogy az adott bankhoz tartozó ATM-ből vagy másik szolgáltató automatájából veszünk-e föl pénzt, ahogy az sem, hogy forintban vagy más valutában tesszük-e mindezt.

Hazai alternatívaként persze jó megoldás lehet a bolti pénztárosoknál elérhető cash-back szolgáltatás, az olyan neobankok, mint a Wise vagy a Revolut azonban új lehetőségeket kínálnak: már a Revolut ingyenes szolgáltatásával is 5 alkalommal vagy 200 eurónyi (nagyjából 75 ezer forint) összegig ingyenesen vehetünk fel készpénzt, pénzintézettől függetlenül bármelyik ATM-nél.

Ugyanakkor 1000 eurónyi, azaz mintegy 377 ezer forintnyi devizát is válthatunk ingyen – és ez a készpénzváltásra is igaz. A hétvégi átváltások ugyanakkor felárasak, az összegen felüli átváltási díjak pedig előfizetéshez kötöttek.

Ezek a limitek változhatnak azonban, ha havidíjas számlára fizetünk elő a Revoluton, amelyek között a legolcsóbb 1200 forintba, a legdrágább pedig 16 ezer forintba kerül.

Kép: Getty Images / Monika Skolimowska

Noha a hazai bankok igyekeznek felvenni a versenyt a külföldi vásárlások tekintetében a domináns Revolut és Wise fintech-cégekkel, továbbra is visszatartó tényező lehet, hogy amíg a hazai pénzintézet saját árfolyamon számolja ki a különbözetet, addig a konkurens szolgáltatók közül a Wise valós időben piaci középárfolyamon számol, míg a Revolut egy ahhoz igazodó saját árfolyamon. A Revoluton ezen felül számos kriptovalutába és nemesfémbe is befektethetünk, igaz, előbbiek esetében biztonsági okokból csak egyféle hálózatot támogat a rendszer.

A Wise valamivel szerényebb szolgáltatást kínál: a pénznemtől függően változó költségeket számol fel a külföldi átutalások esetén, ugyanakkor díjmentesen fogadhatnak pénzt az itt számlát vezetők külföldi pénznemben, ahogy a kártyás fizetésekre sem vonatkozik díj, devizától függetlenül.

A Persely is valóban termel

Más a helyzet azonban a megtakarítási számlák esetében, itt ugyanis egyaránt kedvező szolgáltatásokat nyújtanak a belföldi pénzintézetek és a konkurens neobankok is. Az itthon elérhető cafeteria és egészségpénztári szolgáltatásokat talán nem kell bemutatni, ahogy az állampapír lehetőségeket, valamint a lakástakarékokat sem.

Így segítik a bankok, hogy elkezdjünk félretenni

A különféle célokhoz rendelt, elkülönített megtakarítási lehetőségek a 18 év alattiak számára is megérkeztek a különböző internet- és mobilbankokba.
Ezeket itt részleteztük--->

Léteznek azonban jellemzően onine elérhető, szabadon és kötöttségek nélkül kezelhető megtakarítási lehetőségek. Az OTP esetében ilyen lehet például a Persely, amibe bármikor, vagy akár időzített átutalások formájában egy általunk megadott összeg és felhasználási cél szerint kezelhetünk megtakarítási számlát, melyet idő előtt bármikor költségek nélkül feltörhetünk.

Azonban tetszőleges összegben lehet már olyan standard lekötött betétünk is mobilapplikáción keresztül, amelynek összegét a rendszer minden hónapban kamattal növelten ismét leköt és amelyet bármikor szabadon, plusz költségek nélkül feltörhetünk, ha a szükség úgy hozza – természetesen ilyen esetben elesünk a kamattól. Vagyis amellett, hogy ezek a szolgáltatások ingyenesek, a használatuk nem jár semmilyen rizikóval.

Kép: economx / Hartl Nagy Tamás

Kamatozó aprópénz, tőzsdézés a fotelből

Tudatosabb bankolást igénylő, valamivel rizikósabb megtakarítást jelenthet, ha hitelkártyát vásárolunk. A hazai pénzintézeket ebből is számos lehetőséget kínálnak fel, az OTP Bonus szolgáltatása például 45 napig tartó kamatmentes vásárlási lehetőséget, valamint egy százalékos visszatérítést kínál, és még annál is nagyobb összegű cash-back-et, ha szezonális termékeket vásárolunk.

A Revolut azonban egy ennél rugalmasabb lehetőséget kínál. Pontosabban kettőt, ezeket akár kombinálhatjuk is:

  • A fintech-cégnél akármennyi takarékszámlát nyithatunk, bármilyen pénznemben, beleértve a kriptodevizákat és a kereskedelmi nemesfémeket is. A megtakarítás a számlacsomag típusától függően évi 2,49 és 3,99 százalékos kamattal bír.
  • A megtakarítási számlánk lehet egy úgynevezett Aprópénz megtakarítás is. Ennek a lényege, hogy a vásárlásaink összegét a rendszer felkerekíti, a kerekített és a valódi érték különbözetét pedig letétbe helyezi – mint amikor visszajárót kapunk a készpénzes vásárlásunk után.
  • Az így kapott „visszajáróra” tetszés szerint szorzót is rakhatunk, ami akár tízszeres is lehet.

Ezen felül befektetési nemesfémbe, valamint tőzsdébe és kriptodevizába is fektethetünk a Revoluton keresztül. Fontos megjegyezni azonban, hogy a megtakarítási számlákra a litván jegybank betétbiztosítása érvényesül, valamint valamennyi tőzsde, kripto-, és árucikk-kereskedési díjat is felszámol a szolgáltató.

Nincs garancia

A Magyar nemzeti Bank (MNB) és a Bank of England is felhívta korábban a figyelmet a Revolut hiányosságaira: míg előbbi szerint az utóbbi időben a fintech-cég az online banki csalások Achilles-sarkává vált, addig a Bank of England azt kifogásolja, hogy a cég nem adott le pénzügyi jelentést, továbbá feltételezhetően kriptodevizában tarthatja a becsült bevételének egy részét.

Ráadásul a Nemzeti Adó- és vámhivatal (NAV) arról figyelmeztetett, hogy a külföldön vezetett számlák sem mentesülnek a hatósági eljárások alól.

Ha nemcsak beszélünk a spórolásról, hanem teszünk is érte, még a stressz is csökkenthető

Az inflációs válság ellenére sem esett vissza a megtakarítás és az öngondoskodás szerepe az elmúlt egy év alatt. A megtakarítás nem csak a gazdagok sportja: kis spórolással, kis összeggel is el lehet indulni, és több formát az állam is támogat.