Az OTP Bank idei Öngondoskodási Indexének eredményei sokatmondóak, amelyet három üzenettel kereteztek: az öngondoskodás sosem volt ilyen fontos, mint most, emellett a megtakarítás nem csak a felső tízezeré, hanem bárkié – akár kis összegekkel is, de kezdjünk el félretenni. Végül pedig: sosem késő ezt tenni, minél hamarabb el kell kezdeni, nem érdemes halogatni.

Index érték

Az Öngondoskodási Index pontszáma idén is 37 pont lett, ami megegyezik a tavalyival, viszont a két ugyanolyan eredmény más folyamatokat takar. Ennek részleteibe Takács Domokos, az OTP Bank bankkapcsolati területének ügyvezető igazgatója avatott be minket:

„A 2022-es évet egy bőkezű állami kiköltekezés jellemezte, a lakossághoz plusz források jutottak. De ezzel párhuzamban egy nagyfokú energiatakarékosság is megjelent. Vagyis az Index két értékét is erőteljes behatás érte, hiszen nőttek a rendelkezésre álló források és külső kényszer miatt, de változott az energiafelhasználáshoz való hozzáállás. A 2023-as évben az energiaár okozta sokk nagyban csökkent, ellenben a magas infláció miatt a lakosság visszafogta a fogyasztását. Tavaly két pozitív hatás érte az Öngondoskodási Indexet, idén pedig két negatív, és így is tudta tartani a 37 pontot. Ez nagyon jó eredmény, akár azt is lehetne mondani, hogy a nehéz idők erős embereket szülnek.”

Sokaknak továbbra sincs érdemi megtakarítása

Az öngondoskodás foglalkoztatja az embereket, nyitottak a megtakarításokra, ugyanakkor 40 százalék mégsem rendelkezik vele, ami magas érték, ezt jó lenne csökkenteni a következő időszakban. Ami a nyugdíjcélú megtakarításokat illeti: bár a válaszadók többsége (62 százalék) nyugdíjból tervez megélni idős korában, ugyanakkor sokuk úgy véli, önmagában ez a bevételi forrás nem lesz majd elegendő. Ennek ellenére a nyugdíjcélú megtakarítások nem nőnek elég dinamikusan. A hitelintézet szakértői szerint ezért fontos az edukáció.

Ezekre akar a többség tartalékolni

Az inflációs időszak eredményeként a váratlan kiadásokra való takarékoskodás szerepe továbbra is erős, emellett prioriást élvez az egészségünk: a járványidőszakban megnőtt érték továbbra is viszonylag magas maradt. Azonban árnyalja az öngondoskodás fogalmát az, hogy a saját, illetve a gyerekek tanulására fordítandó keret visszaesett, a válaszadók arányaiban már nem tesznek félre annyit ilyen célokra. 

Kisebb megtakarításokkal a stressz is csökkenthető

A felmérések szerint, ha van pár havi fogyasztást fedező megtakarításunk, akkor jelentősen csökken a stresszfaktor, nem hatja át mindennapjainkat a pénzzavartól való félelem. Alapvetően már 2-3 havi is megfelelő, de a megnyugtató az 5-6 havi mérték. Ezt támogatja az OTP Bank által bevezetett Persely funkció is, ahol egy-egy adott cél érdekében, választható időtávon és kis léptékekben gyűjthető a pénz.

„A funkció egy digitális megtakarító társ” – osztotta meg velünk Takács Domokos. „Az emberek egy részében benne van a megtakarításnak az a mechanizmusa, amikor otthon egy borítékba rendszeresen félretesz egy bizonyos összeget, a Persely ezt a folyamatot modellezi le digitális formában. Nekünk egyszer kell végiggondolni, hogy havi szinten mennyit tudunk a célra fordítani, a funkció ettől kezdve automatikusan félreteszi az összeget.  Nyáron indultunk, de mostanra ez az egyik legnépszerűbb termékünk, immár 110 ezer Perselyt nyitottak ügyfeleink.” 

Természetesen sokakban felmerül a kérdés, hogy miből takarítsunk meg, erre az OTP Bank szakértői azt javasolják, hogy nézzük át kiadásainkat, hogy mi az, ami valójában nem elengedhetetlen az életünkben, inkább csak megszokásból költünk rá, vagy éppen engedünk az impulzív vásárlási lendületnek.

Ha rendszeresen teszünk az egészségünkért, még spórolhatunk is vele

Jelenleg 1 millió egészségpénztári számla van Magyarországon, miközben több mint 4 millióan fizetnek szja-t, aminek a 20 százaléka megtakarítható egészségpénztári tagsággal, vagyis rengetegen nem veszik igénybe ezt a lehetőséget. Az OTP Bank szakértői szerint az látszik, hogy egyre többen egyre többet tesznek félre az egészségükre. Ugyanakkor látnak még teret a fejlődésre, sokan még mindig nem használják ki a pénztári befizetések után igénybe vehető évi, maximum 150 000 Ft visszatérítést.

Az elmondottakkal kapcsolatban továbbra is nagy szükség van lakossági edukációra, éppen ezért elengedhetetlen a munkáltatók szerepe, ők is sokat tehetnek ennek érdekében. Hiszen komoly ösztönzőerő, ha maguk ajánlják ezeket a hozzájárulásokat a dolgozóknak, akár havi 10 ezer forinttal kezdésként. Ha sokan átgondolják, tudnak róla, hogy az egyébként is megvásárolt gyógyszerek esetében, vagy a magánegészségügyi intézmények igénybevételekor 20 százalékos megtakarítást érnek el, akkor vélhetően sokkal többen választják az egészségpénztári számlát.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a közleményben szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.