Július elsejétől megnyílik a lehetőség, hogy havonta kétszer összesen plusz 40 ezer forint készpénzt vehessünk fel bankszámlánkról a boltok pénztáraiban – derül ki a gazdaságfejlesztési miniszter nemrég megjelent rendeletéből.

Ezzel minden jogi akadály elhárult, már csak az áruházakon múlik, hogy lehetővé teszik-e ezt a vevőknek. A szolgáltatást egyébként cash-backnek hívják. Néhány évvel ezelőtt rövid ideig már működött a Pennyben OTP kártyákkal, azonban más bankok és kereskedők nem érdeklődtek iránta.

A most csatlakozó boltoknak óriási vevő fogási lehetőséget jelenthet, hiszen az eddigi 150 ezer forint így 190 ezer forintra emelkedik összesen négy tranzakciós lehetőséggel.

A jogszabályból kiderül, hogy aki a 150 ezer forintos ingyenes ATM-es készpénzfelvételt már igényelte korábban, nincs semmilyen teendője most.

Az viszont fontos, hogy az ATM-es készpénzfelvételhez nyilatkozni kell a banknál. A rendelet azonban kimondja, hogy aki ezt a nyilatkozatot már megtette, annak automatikusan jár a készpénzátvétel (cash-back) szolgáltatás költségmentes igénybevétele a meghatározott limitig.

A Napi.hu megkereste a nagyobb magyarországi kereskedelmi láncokat, hogy ők tervezik-e a szolgáltatás bevezetését az üzleteikben.

  • A CBA franchise rendszerben üzemel, így az üzleteket működtető vállalkozások saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy a szolgáltatást bevezetik-e – mondta Fodor Attila kommunikációs igazgató.
  • A Tesco a Napi.hu kérdésére elmondta, hogy elsősorban a bankkártyás terminál tulajdonosának kell lehetővé tennie a szolgáltatást, a kereskedők csak ezután tudják összehangolni a saját rendszereikkel. „A Tesco jelenleg vizsgálja a lehetőséget” – tette hozzá Hevesi Nóra kommunikációs vezető.
  • A Lidl és Aldi szintén vizsgálja az ingyenes készpénzfelvétel bevezetésének lehetőségét, de pontosabb információval jelenleg nem tudtak szolgálni.
  • A Spar kommunikációs vezetője, Maczelka Márk megkeresésünkre azt a választ adta, hogy „nem tervezik a bevezetést”.
  • A Pennynél már hat éve bevezették a szolgáltatást, amely jelenleg is működik és a vállalat információ szerint elégedettek a vásárlók. A vállalat kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta, hogy nem volt szükséges több készpénzt biztosítani a kasszákba, elegendő volt a normál mennyiség. „Elképzelhető, hogy a későbbiekben ez a forgalom emelkedni fog” – tette hozzá Kazatsay Eszter. A Penny-üzletekben jelenleg egyébként átlagosan 20 ezer forintot vesznek fel a vásárlók egy-egy készpénzfelvétel alkalmával.

Cikkünk megjelenéséig a többi kereskedelmi lánctól nem érkezett válasz, amennyiben megszólalnak az üggyel kapcsolatban, írásunkat frissítjük.

Nem csak a bolti készpénzfelvétel változik július 1-től

Július elsejétől a mostani háromezer forintról ezer forintra csökkennek a minden banknál kötelezően rendelkezésre bocsátandó alapszámlák számlavezetési díjai.

Az alapszámla havidíja eddig az előző év utolsó napján érvényes minimálbér 1,5 százaléka volt, július 1-től ez a minimálbér 0,5 százalékára csökken – így lesz ezer forint.

A bankoknak ilyen csomagot kötelező biztosítaniuk, ettől csak lefelé térhetnek el (árban és szolgáltatásban egyaránt) az alapcsomagoknál. A havidíj egyébként tartalmazza a számlavezetési díjat és az éves kártyadíjat is. Ezeknek kötelezően tartalmazniuk kell a következő szolgáltatásokat:

  • havonta két darab, összesen legfeljebb 150 ezer forint értékű ingyenes készpénzfelvételi lehetőség bármely magyarországi ATM-ből, vagy legfeljebb egy 50 ezer forint értékű készpénzfelvétel saját bankfióki pénztárban;
  • összesen maximum 100 ezer forint értékig négy esetei vagy rendszeres átutalási megbízást lehet indítani;
  • korlátlan számú és összegű bankkártyás vásárlás és készpénzbefizetés;
  • forintban történő beszedés.

Mint minden bankszámlacsomagnak, ennek is lehetnek egyéb díjai. Ilyen például a bankkártya pótlásának, letiltásának és egyéb (fenti felsorolásban nem szereplő) tranzakciók díjai.

Az alapszámla nyitásának két fontos feltétele van, ezekre mindenképp érdemes odafigyelni.

  • Egyrészt ha valaki alapszámlára szeretne váltani, akkor előtte meg kell szüntetnie a meglévő számláját.
  • Másrészt folyószámla-hitelkeret sem kapcsolódhat ehhez a számlatípushoz, ha valakinek erre szüksége van, akkor drágább csomagot kell választani.

Részletek az alapszámla új szabályozásáról ITT.