A hazai fizetőeszköz még mindig a forint, ezért amikor kitesszük a lábunkat az országból akár a virtuális térben, akár fizikailag, szükségünk van devizára vagy épp valutára, hogy fizetni tudjunk. A fintech szolgáltatók és a hagyományosan működő pénzintézetek között pedig óriási verseny van az ügyfelek számára leginkább kedvező árfolyam és az ingyenes devizaváltási limit meghatározásában.

A Revolut legnagyobb előnye az olcsó devizaváltás lehetősége, a magyarok többsége emiatt nyit számlát náluk, a Wise-nál is hasonló a helyzet, csak ott kicsit magasabb a költség. Nem biztos azonban, hogy a fintecheket érdemes választanunk.

A hazai pénzintézetek közül először az OTP Bank lépett, majd az Erste, nemrégiben pedig a Gránit Bank is előállt egy új ajánlattal, meghaladva a Revolut által kínált havi keretet.

Milyen feltételek vannak?

A devizaváltás menete pénzintézetenként eltérő, és a feltételek is különböznek. A fintecheknél a szolgáltatáshoz nem kell semmilyen extra funkciót kiválasztani vagy igényelni, ráadásul pluszban fizetni sem szükséges a pénzváltásért.

A Gránit Banknál nyitni kell egy külön devizaszámlát, ami lehet euró, dollár, svájci frank vagy font alapú is, ezek vezetése pedig jelenleg díjmentes. A mobilapplikációban a bankban már forintszámlával rendelkező ügyfelek három kattintással, az új ügyfelek pedig a forintszámla nyitással együtt egy szelfivel vagy VideóBankon keresztül, valamint bankfiókban is kényelmesen nyithatnak devizaszámlát.

Kép: Gránit Bank

Az OTP Banknál a lakossági forint folyószámla mellé igényelni kell az Árfolyam+ szolgáltatást, csak így lehet középárfolyam devizát utalni, illetve külföldön kártyával fizetni. A szolgáltatás havi díja 113 forint, amit a bank 2024. február végéig elenged.

Az Ersténél szintén szükséges devizaszámlát nyitni, a bank úgynevezett kiemelten árfolyamon számol, amelynek elfogadására 30 másodpercünk van a pénzintézet digitális felületein keresztül. Az árfolyam a nap során változhat, ezért érdemes figyelni az aktuális árfolyamokat.

Van limit

A kedvezményes ajánlatoknak az is feltétele, hogy van egy havi limit, amit minden szolgáltató meghatároz. Ezen az összeghatáron felül ugyanis már magasabb díjat számolnak fel a devizaváltásért.

  • Revolut: 350 000 forint a havi limit, ha az ingyenes Standard vagy az 1 199 forintos Plus csomagot választjuk. A devizaváltásnak emellett rendre 1, illetve 0,5 százalékos díja is van. A Premium (2 500 forint), a Metal (4 200 forint), valamint az Ultra (16 550 forint) csomagokért lényegesebben többet kell fizetni, cserében azonban nincs korlátja a kedvezményes devizaváltásnak. Érdekesség, hogy ezek a kedvezményes díjak csak hétköznapokra vonatkoznak, szombat-vasárnap felárat kér a fintech.
  • Wise: Nincs konkrét limit meghatározva, az applikáció a forrás- és célpénznem, illetve a fizetési mód alapján jelzi, hogy mekkora a váltás fix- és változó költsége.
  • Gránit Bank: 550 000 forint a havi keret, ameddig devizapiaci középárfolyamon lehet váltani banki munkanapokon 9 és 17 óra között a bank mobilalkalmazásában. Munkaidőn kívüli és a limitösszegen túli devizaváltáskor a bank az aktuális – a piaci ajánlatokhoz képest ugyancsak kedvező - számlakonverziós árfolyamon vált, szintén díjmentesen.
  • OTP: 300 000 forint a havi kedvezményes limit a devizaátutalásokra és a kártyás vásárlásokra külön-külön. Utóbbi azonban csak betéti kártyával használható és csak személyesen – internetes vásárlásra, valamint hitelkártyával végzett fizetésekre ugyanis nem vonatkozik a kedvezményes devizaváltás.
  • Erste: 500 000 forint a havi limit a lakossági és a prémium ügyfeleknek. Erste World és Erste Private Banking ügyfélként 1 000 000 forint.

Mennyiért válthatunk?

Bár a Revolut és Wise rengeteg devizaváltási lehetőséget kínál, a magyarok többsége eurót, dollárt vagy fontot szokott vásárolni – ezek pedig az összes pénzintézetnél elérhetőek. A következő táblázatban összefoglaltuk, mennyi devizát kaphatunk százezer forintért cserében a kedvezményes banki ajánlatokkal számolva.

Látható tehát, hogy a hagyományos pénzintézetek közül a Gránit Bank ajánlata, míg a fintecheknél a Revoluté a legkedvezőbb. A Gránit által jegyzett és 5 percenként frissített kedvezményes devizapiaci középárfolyamon havi 550 ezer forintig lehet banki munkanapokon devizát váltani, ami kiemelkedő ajánlatnak számít nemcsak a hazai piacon, de a külföldi fintechek ajánlatához képest is.

A döntésnél azonban az árfolyam mellett érdemes figyelembe venni más tényezőket is: például azt, hogy ha valaki sokat utazik, emiatt gyakran vált pénz forintról devizára és fordítva, annak a számlaválasztáskor a devizaváltási feltételek akár döntőek is lehetnek. Az alkalmazásban az új szolgáltatást kiegészíti egy azonnali igényelhető és használható, első évben díjmentes euró és dollár devizakártya is.

Ide érdemes tenni a devizabetétjét

A jelenlegi piaci környezetben a banki ügyfelek nagyon nehezen találnak olyan befektetési formát, melybe fektetve úgy kamatozik pénzük, hogy közben ahhoz bármikor hozzáférhetnek. Viszonylag magas kamatokat csak betétlekötéssel vagy állampapír vásárlásával lehet elérni, ezeknél azonban kizárt, hogy az ügyfél bármikor hozzáférjen a tőkéjéhez.

A kezdetektől fogva a szektorátlaghoz képest közel kétszer költséghatékonyabban működő Gránit Bank költséghatékonysági előnyét szolgáltatásai árazásában adja vissza ügyfeleinek. Bankszámladíjaikat tartósan a piaci átlag alatt tartják, míg a látra szóló és lekötött betéti kamataik folyamatosan a piaci átlag felettiek, legyen szó akár forintról vagy devizáról.

A Gránit Bank a versenytársakhoz képest a devizabetéteknél is vonzó kamatokat kínál a fogyasztóknak. Euró (EUR) alapú devizánál a következő éves kamatokkal és egységesített betéti kamatláb mutatókkal (EBKM) számolhatunk a lekötési idő függvényében:

  • 1 hónap: 1,45 százalék
  • 3 hónap: 1,75 százalék
  • 6 hónap: 2,25 százalék
  • 12 hónap: 3,25 százalék

Dollár (USD) esetében a következő hozamokra számíthatunk:

  • 1 hónap: 3,00 százalék
  • 3 hónap: 3,25 százalék
  • 6 hónap: 3,50 százalék
  • 12 hónap: 4,00 százalék

Svájci frank (CHF), illetve font (GBP) esetén az alábbi éves kamattal és EBKM-mel számolhatunk:

  • 1 hónap: 1,00 százalék
  • 3 hónap: 1,00 százalék
  • 6 hónap: 1,25 százalék
  • 12 hónap: 1,25 százalék

Devizabetétet egyszerűen – a banki applikációból néhány kattintással – lehet lekötni, az adott euró, USA dollár, svájci frank és angol font devizanemben vezetett bankszámlán. Szükség esetén a devizabetétek feltörése is néhány kattintás.

A cikk megjelenését a Gránit Bank támogatta.