Több mint fél százalékkal 1,25867-ig gyengült a svájci frank szerda délre az euróval szemben miután Thomas Jordan további beavatkozásokat helyezett kilátásba. A jegybankár Frankfurtban azt is mondta, hogy az SNB nem zárja ki a negatív kamat lehetőségét. A frank forintban mért jegyzése 230 alá került, ilyen mélységben utoljára tavaly ősszel járt az árfolyam.

Jordan elmondta: addig fogják fenntartani az 1,20-as árfolyamküszöböt, amíg szükséges a monetáris politikai céljaik eléréséhez, emellett szükség esetén nyitottak további eszközök bevetésére. Kiemelte például, hogy az SNB szükség esetén kész korlátlan mennyiségben devizát vásárolni. A jegybankár szerint a frank továbbra is túlértékelt, ezért lehet szükség az árfolyamküszöb megemelésére.

Kép: Napi grafikonok

A 2011-es bevezetés óta többször indult piaci spekuláció arról, hogy az SNB felemeli a küszöböt, az utóbbi közel egy évben azonban ezek a pletykák alábbhagytak, már csak az 1,20-as kulcsérték határozott megvédését kommunikálta a jegybank. Emellett épp kedden gyengült tartósan 1,25 fölé a frank az euróval szemben, ezért is meglepő a mostani bejelentés.

Amint arról beszámoltunk, az IMF friss jelentése szerint nem időszerű az árfolyamlimit feladása. A Valutaalap úgy látja, hogy amennyiben a globális pénzügyi piacokon a bizalom fennmarad, a tőke tartósan kiáramlik az alacsony kockázatú eszközökből, a svájci jegybank fokozatosan "visszacsinálhatja" a múltbeli devizapiaci beavatkozásokat - azaz csökkentheti devizatartalékát, frankot vásárolva. Ha pedig egyszer szükségessé válik a monetáris szigorítás, feladhatja az árfolyamküszöböt is, inflációs veszély esetén visszatérve a szabad árfolyamlebegtetéshez és a kamatemeléshez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!