A mesterséges intelligencia közelmúltbeli fejlődése igazi lufit kezdett fújni a tőzsdén, a befektetők keresik az ezzel foglalkozó cégek részvényeit és találgatják, hogyan javíthat a technológia a vállalatok termelékenységén. Hogy mennyire ez a slágertéma a tőzsdén jól mutatja a piac idei teljesítménye. A vezető amerikai részvényindex az S&P 500 idei 9 százalékos emelkedését a legnagyobb részvények közül egy maroknyinak köszönhető, amelyek közül több is a ChatGPT chatbot-szenzáció nyomán terjedő MI-őrület középpontjában áll.

Az öt részvény – a Microsoft, a Google anyavállalat Alphabet, az Nvidia, az Apple és a Meta Platforms – felelős az S&P 500 teljes éves hozamáért – mondta Jessica Rabe, a DataTrek Research társalapítója a Reutersnek. A nyereség mintegy 25-50 százaléka  a mesterséges intelligencia körüli felhajtásnak köszönhető – tette hozzá.

Az MI nélkül mínuszban lenne a piac

A Société Générale egy nemrégiben készült elemzése 20 olyan részvényt vett górcső alá, amelyek nagyon népszerűek a mesterséges intelligencia téma alapján befektető tőzsdén kereskedett alapok körében. Ezek teljes kezelt vagyona idén közel 40 százalékkal nőtt.

Ha ezeket a részvényeket kivennénk az S&P 500-ból, az nagyjából 10 százalékponttal csökkentené az index teljesítményét, amely ezek nélkül idén mínuszban lenne. Az MI-vezérelt részvények azok, amelyek a legerősebb hozamot érik el – mondta Manish Kabra, a SocGen amerikai részvénystratégiáért felelős vezetője.

A Goldman Sachs stratégái úgy becsülik, hogy a generatív MI olyan termelékenységnövekedést hozhat létre, amelynek eredményeként az S&P 500 vállalatai a széles körű elterjedést követően egy évtizeden belül mintegy 4 százalékponttal bővíthetik a haszonkulcsaikat.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos optimizmus valóban kulcsfontosságú tényező, amely támogatja a számos ellenszéllel küzdő részvénypiacot. Ezek utóbbiak közé tartozik a bizonytalanság, hogy az amerikai kongresszusnak sikerül-e megállapodnia az adósságplafon emeléséről és a fizetésképtelenség elkerüléséről, valamint az aggodalmak, hogy a gazdaság a visszaesés szélén áll, mivel a Federal Reserve kamatemelései fékezik gazdaságot. Pénteken megszakadtak a tárgyalások a republikánusok és demokraták között az adósságplafon kérdésében.

Már a recessziót is az MI védheti ki

Határozottan azon a véleményen vagyunk, hogy a mesterséges intelligencia meg fogja változtatni a világot – írta Jim Reid, a Deutsche Bank stratégája „Megakadályozza-e a ChatGPT az amerikai recessziót?” című jegyzetében.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos spekulációk a jelek szerint tényleg komolyan hozzájárultak ahhoz, hogy egyes részvények nagyot drágultak az év eleje óta. A Microsoft, a piaci érték alapján második legnagyobb amerikai vállalat részvényei például 32 százalékkal emelkedtek idén. A szoftveróriás azzal került a címlapokra, hogy partnerséget kötött a ChatGPT-t létrehozó OpenAI-val, és a Bing keresőmotorját mesterséges intelligenciával turbózta fel.

Az Nvidia részvényei – a piaci érték alapján ötödik legnagyobb amerikai vállalat, amelynek chipjei központi szerepet játszanak az AI-őrületben – 110 százalékkal ugrottak meg idén. A Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF tőzsdéne jegyzett alap idei hozama közelíti a 30 százalékot ugrott.

A befektetőket a mestersége intelligencia mellett persze a fontos adatok is lázban tartják. A jövő héten az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos fejlemények, az inflációs adatok és a vállalati eredmények, köztük az Nvidia jelentése lesz majd igazán érdekes.

A nagyobb piaci értékű amerikai vállalatok részvényeit persze nem csak az MI, de más tényezők is támogatták az utóbbi időben. Ezek közé tartozik a kincstári hozamok csökkenése a tavalyi csúcsról, ami csillapította a technológiai értékelésekkel kapcsolatos aggodalmakat, de az is, hogy sokan a megacap részvényeket egy bizonytalan környezetben biztonságosabb befektetésnek tekintik a kisebb cégek részvényeinél.

Az MI-val kapcsolatos lelkesedés ugyanakkor könnyen lehet, hogy még csak az elején tart. A BofA Global Research pénteken közzétett jelentése szerint a mesterséges intelligencia részvényekkel kapcsolatos lufi még gyerekcipőben jár. Különösen, ha összehasonlítjuk az elmúlt évtizedek olyan lufijaival, mint például az internetes részvények és a bitcoin.

A cégek mindenesetre kezdik ezt felismerni és ennek megfelelően boldog boldogtalan jelenti be örömmel befektetőinek, hogy foglalkoznak a témával.

King Lip, a San Franciscó-i Baker Avenue Wealth Management vezető stratégája szerint az MI fejlesztések igazi meghatározó technológiai változásokat hoznak. Ők épp ezért tartanak Microsoft, Nvidia és Alphabet részvényeket. Elég világos az út, hogy a generatív AI hogyan vezethet nyereségnövekedéshez ezeknél a vállalatoknál – mondta a szakértő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!