Hatalmas menetelésen vannak túl az OTP részvényei a 2022 őszi mélypont óta. A Budapesti Értéktőzsde változatlanul leglikvidebb, és a külföldiek által leginkább kereskedett papírjának árfolyama 7900 forintról 17000 forint fölé kapaszkodott: utóbbi szint körül billegve próbálja meg épp eldönteni, merre tovább.

Ha figyelembe vesszük az időközben kifizetett két év alatt több mint 700 forintnyi osztalékot, akkor ezzel a teljesítménnyel a bank részvényei gyakorlatilag ledolgozták azt a meredek zuhanását, amelyet az Ukrajna elleni orosz támadás megindulása, illetve a Fed kamatemelési ciklusának kezdete óta elszenvedett.

Ez azonban csak forintban mondható el: a magyar deviza elmúlt két évben bemutatott mélyrepülését követően ugyanis euróban számolva ennél sokkal kedvezőtlenebb a kép. A 43 euró körüli árfolyam még akkor is 10 százalék elmaradást jelent 2022 elejéhez képest, ha a közel 2 eurónyi osztalékot figyelembe vesszük.

Persze nem csak ez az egyetlen indok arra, hogy miért nem jó a csúcson vásárolni. A globális pénzügyi válság kitörését megelőzően 2007-ben 10800 forinton volt az OTP részvények árfolyamcsúcsa, 245-250 forintos euróárfolyam mellett. Az akkor a mostanihoz hasonló 43-44 eurós árfolyamot jelentett.

Valljuk be, 16 és fél év alatt egy részvénytől ez akkor sem nagy teljesítmény, ha időközben kifizetett több mint kétezer forintnyi, azaz több, mint 5 eurónyi osztalékot. Igaz, ez csak a nettó kifizetett osztalékot jelenti, és nem veszi figyelembe az osztalék újbóli befektetésének lehetőségét. Azzal is számolva nyilván magasabb hozam adódna, hiszen a 15 évvel ezelőtt kifizetett pénz jelenlegi értéke nyilván magasabb.

Ami optimizmusra adhat okot, hogy az elmúlt hetek helyben járása ellenére az OTP részvények technikai képe még mindig kedvezőnek tekinthető. Akkor is, ha euróban nézzük árfolyamát. A 2022 október közepén megindult emelkedő trend sértetlen. Az emelkedő csúcsok és egy magasabb mélypont sorozata követi egymást, és egyszer sem történt meg, hogy záróárát tekintve egy korábbi mélypontot lefelé áttört volna a kurzus. Sőt, egyre másra küzdötte át magát a különböző ellenállási zónákon.

Ezekből a legutóbbi annak a fej váll alakzatnak a nyak vonala volt, amelyet a 2022 februári zuhanás során tört át lefelé 43 euró körül, ez a szint a kifizetett osztalékok miatt most inkább 41 euró magasságában található.


Az árfolyam január eleje óta beszorult egy viszonylag szűk, 2,5 euró szélességű sávba. Ennek mindkét szélét már megérintette. Az így kialakult úgynevezett négyszög alakzat az esetek döntő többségében inkább trendfolytató, semmint trendfordító és épp ezért emelkedő trend esetén rendszerint felfelé szokta elhagyni az árfolyam.

Az alakzatból számolva a kitörést követően az alakzat szélességével megegyező mozgás várható. Azaz felfelé kitörve 47,5, lefelé 40 euró magasságában van a cél.

Ha netalántán a negatívabb forgatókönyv valósulna meg, akkor sincs minden veszve trend szempontjából. Ekkor ugyanis 36, illetve 32,5 euró magasságában olyan bázispontok várják az árfolyamot, amelyek letöréséhez középtávú negatív trendforduló lenne szükséges. Ilyen esemény utoljára Ukrajna megtámadása és a Fed kamatemelési ciklusának kezdetén volt.

Arról, hogy a BUX index rekordmagasságba történő emelkedésében mekkora szerepe volt a gyengülő forintárfolyamnak és a nemzetközi tőzsdék kitűnő szerpelésének, arról korábban itt írtunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!