Elképesztő ralin vannak túl a magyar részvények az elmúlt másfél évben.

A BUX index naponta dönt újabb csúcsokat és az amerikai bikapiac 2022 őszi kezdete óta már hetvennyolc százalékkal emelkedett az értéke.

Ennek természetesen mindenki örülhet, akinek a portfóliójában van a vezető magyar részvényekből, azonban nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy erre a magyar piac magától volt képes.

Ebben a másfél évben ugyanis az S&P 500-as részvényindex is 40 százalékot meghaladó mértékben emelkedett, de a német DAX is 50 százalék körüli emelkedést produkált.

Grafika: Economx

Persze azért nem szabad lebecsülni a magyar piac teljesítményét, hiszen a 2022 őszi mélypontok óta a forint is 6-7 százalékot erősödött az euróval szemben, ami egy külföldi befektető számára tovább növeli a magyar részvényeken elért nyereség nagyságát.

Azt, hogy a magyar részvények árfolyam változása mennyire köszönhető specifikus tényezőknek, és mennyire a világ tőkepiacain uralkodó hangulat függvénye, jól szemlélteti a BUX index euróban számolt értékének összehasonlítása a DAX indexével.

A két indexből számolt úgynevezett relatív erő mutatót a technikai elemzés arra használja, hogy meg tudja tippelni, e két termék ára a jövőben vajon hogyan alakul egymáshoz képest.

A relatív erő mutató pontosan ugyanúgy működik, mint a többi árfolyamgrafikon, azaz a hüvelykujj szabály szerint a grafikonon uralkodó trend folytatódására kell felkészülni mindaddig, amíg egyértelmű trendfordító jelzés nem érkezik.

Grafika: Economx

A két index relatív erejét vizsgálva azt látjuk, hogy a hatalmas, tavaly március óta tartó felértékelődéssel a BUX indexnek gyakorlatilag csak felzárkóznia sikerült a német DAX indexhez, és ezzel ledolgozta az Ukrajna elleni orosz támadást követően közvetlenül elszenvedett hatalmas zuhanását.

Azonban az elmúlt napokban ez a relatív erő komoly ellenálláshoz érkezett, amely a grafikonon az egy körüli értékeknél húzódik.

  • Mivel nincs egyértelmű emelkedő trend hosszú távon a relatív erő grafikonban, ezért jelenleg nagyobb az esélye annak, hogy a BUX index euróban számolt értéke a jövőben inkább együtt mozog, vagy alul teljesíti a DAX indexet.
  • Viszont, ha bekövetkezne a jelenlegi szintekről egy további 4-5 százalékos BUX felülteljesítés, az arra lenne jelzés hogy a jövőben a magyar részvények teljesítménye meg fogja haladni a németekét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!