Gőzerővel dolgoznak a világ felügyeleti hatóságai, hogy visszaállítsák a pénzügyi piacokba vezetett bizalmat a londoni egynapos bankközi kamatláb, a Libor piacán történt manipulációk napvilágra kerülése után - írja a Financial Times.

A szabályozó hatóságok a botrányokat követően a Libor számolásának reformját sürgetik, hogy biztosítva legyen, annak mértéke tényleg valós piaci tranzakciók nyomán alakul ki. Eközben folyamatosan keresik a lehetőségét annak, hogy az irányadónak használt mutatót más mérőszámmal helyettesítsék, amelyet a piaci szereplők többsége is elfogadna. A lap szerint azzal a Fed is tisztában van, hogy meglehetősen nehéz lenne egy ilyen, a kockázatmentes eszközök hozamának mérésére használt új mutató széleskörű elfogadtatása és bevezetése, nem kis részben az ezzel kapcsolatban felmerülő szabályozási, szerződéses kockázatok és adózási nehézségek miatt.

Komoly kihívásokkal teli munka elején járunk, amely körültekintő végrehajtást igényel. Több évnyi nehéz munka előtt állunk, amely ha eredményre vezet, komoly változásokat hozhat a derivatív termékek piacán - mondta Jerome Powell, a Fed ügyben illetékes kormányzója.

A hónap elejétől kezdődtek meg azok a megbeszélések, amelyeken a Fed és az MPC (piaci szereplők klubja) közösen dolgoznak ki javaslatokat a kockázatmentes kamatláb benchmarkjainak átalakítására és azok szabályozására. Az MPC tagjai között a Nemzetközi Swap és Derivatív Szövetség képviselői mellett a nagyobb befektetési bankok, többek között a JPMorgan Chase, a HSBC, a Standard Chartered és a BlackRock képviselői is szerepelnek - írja a lap.

A kockázatmentes eszközök irányadó kamatlábának meghatározására a Fed jelenleg két lehetőséget vizsgál. Az egyik szerint az az amerikai kincstárjegyek hozamához igazodna, a másik szerint a repo piacon elfogadott fedezetekre nyújtott kamatlábakhoz. A Fed szerint egyébként számos pénzügyi tranzakció esetében, mint például a kamatcsere ügyletek, értelmesebb lenne a kockázatmentes kamatlábak kamatát tekinteni irányadónak, azonban mivel erre nincs egységes irányadó mutató, a piaci szereplők jobb híján jelenleg a Libort használják.

Az MPV által márciusban közzétett tanulmány az irányadó kamatlábak használatának reformja komoly piaci zavarokhoz, a likviditás kiszáradásához és árazási problémákhoz is vezethet, ha nincs különösen jól előkészítve és koordinálva. A piaci szereplők el szeretnék kerülni, hogy a jelenleg élő szerződéseket újra kelljen írni, vagy az aktuálisan nyitott pozíciókat újra kelljen értékelni csak azért, meg megváltoztatják az alkalmazott irányadó kamatokra vonatkozó előírásokat. Az irányadónak tekintett kamatláb megváltoztatásának piaci kockázatait és komplexitását nem lehet alulbecsülni - áll jelentésükben.

A Fed folyamat során arra törekszik, hogy az a piac által vezérelt folyamat legyen, s el szeretné kerülni a látszatát is annak, hogy a szabályozó hatóság durván beavatkozik a piaci folyamatokba - fogalmaz a Financial Times. Az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet reméli, hogy kezdeményezése megfelelő számú szereplő tetszését elnyeri ahhoz, hogy 2016 elején elkezdődhessen a benchmark átalakítása.

A problémát kezdetben az jelentheti, hogy az új benchmark eleinte biztosan nem lesz annyira likvid, mint a most használt Libor. Minden piaci szereplő érzi, hogy a Libor nem igazán jó, de senki nem akar majd az első lenni, aki az új kamatlábat használja. A kulcs az lehet, hogy egyidőben a piaci szereplők jelentős hányada kezdje el használni az új kockázatmentes kamatlábat - mondta Powell.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!