Múlt héten soha nem látott történelmi magasságon, 2075 dolláron tetőzött az arany unciánkénti árfolyama, s ezzel meghaladta 2011 szeptemberében beállított csúcsát. A befektetők a jelek szerint folyamatosan keresik a biztonságos menedéknek tartott eszközt, miután a koronavírus járvány nem adja jelét annak, hogy alább akarna hagyni.

Nagyon könnyű azt elképzelni, hogy az arany árfolyama elmehet unciánként akár a 4000 dolláros szintig is - nyilatkozta a CNBC-nek Frank Holmes, a U.S. Global Investors vezérigazgatója. Szerinte ebbe az irányba hat az a több billió dollárnyi élénkítés, amelyre az amerikai gazdaságnak szüksége lehet a járvány okozta károk enyhítésére, s hozzátette, a G20 országok pénzügyminiszterei és jegybankárai úgy működnek együtt a billió dolláros pénznyomtatásban, akár egy kartell.

Sosem láttuk még azt, hogy a jegybankok ennyi pénzt nyomtatnának nulla kamatszint mellett. Ha a kamatok nullára süllyednek, az arany egy rendkívüli módon vonzó befektetési eszközzé válik. Az enyhébb monetáris politika rendszerint azt jelenti, hogy a befektetők nagyobb valószínűséggel vásárolnak olyan eszközöket, mint az arany. Ha a reálhozamok lemennek, az arany ára rendszerint felfelé mozdul és fordítva. Egy ilyen forgatókönyv mellett az arany, amely nem kamatozik, tartásának költségei alacsonyabbak lesznek, hiszen nem veszítenek a befektetők kamatot azzal, hogy a nemesfémből vásárolnak- mondta a szakértő.

Nagyon sok dolog tényleg támogatja az arany árának további emelkedését, azonban van két olyan fontos tényező, amely jelentősen megváltoztathatja az árfolyam irányát - mondta Yung-yu Ma, a BMO Wealth Management vezető befektetési stratégája. Az egyik szerinte a lehetséges vakcina kifejlesztésének állapota, a másik pedig az amerikai elnökválasztás. Különösen az tudná az aranyat támogató tényezők hatását gyengíteni, ha előrelépés történne egy hatásos vakcina kifejlesztésének terén.

Az elnökválasztásnak mindenképpen lesz hatása az aranyárra - mondják a szakértők. A Third Bridge Group nevű elemzőcég szerint az elnökválasztás után 1600 dollárig eshet a nemesfém unciánkénti árfolyama, majd onnan emelkedhet tovább, ismét rekordmagasságokba. Ugyanakkor a Refinitiv nevű pénzügyi cég nemesfémekkel foglalkozó elemzési vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy alig 100 nap van hátra az amerikai elnökválasztásig, s Donald Trump megnyilvánulásaiból arra lehet következtetni, hogy keresi a lehetőségét a választások megkerülésének, miután demokrata kihívója a közvélemény-kutatások szerint jelentősen vezet vele szemben. 2016-ban ennyivel a választások előtt Hillary Clinton még 5 százalékkal vezetett Trump előtt, s amikor Trump végül nyert, az hamar mintegy 5 százalékkal nyomta feljebb az arany árfolyamát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!