Hangulati szempontból szinte minden adott ahhoz, hogy végre véget érjen az év eleje óta tartó lejtmenet a globális tőkepiacokon  - derül ki a Bank of America friss alapkezelői felméréséből. A befektetési bank elemzői szerint már csak egy dolog hiányzik a medvepiac végéhez, ez pedig az hogy a befektetők nagyobb arányban kezdjenek el egy jövőbeni kamatcsökkentésre számítani.

A makrogazdasági teljesítménnyel kapcsolatos várakozások teljes kapitulációról tanúskodnak, de ilyen jeleket tapasztalni az alapok által tartott készpénzállományban és a részvény-allokációk szintjében is. Az ilyen helyzetek azok, amelyek általában megágyaznak egy masszívabb áremelkedésnek, legyen az akár medvepiaci rally, vagy egy új ciklikus bikapiac kezdete. A Bank of America stratégái előbbire számítanak és arra, hogy az igazi mélypontját majd csak jövő év első felében éri el az amerikai tőzsde.

Mindenki gyengülő gazdaságra számít

A felmérésben részt vevő 371 összesen 1,1 billió (ezermilliárd) dollárnyi eszközt kezelő befektetési szakember nettó 72 százaléka gondolja úgy, hogy a globális gazdaság a következő 12 hónap során gyengülni fog. Ez olyan pesszimizmust mutat amire a felmérés közel 30 éves történetében viszonylag ritkán volt példa, viszont a képhez az is hozzá tartozik hogy a piaci szereplők már hosszú hónapok óta szélsőségesen pesszimisták ebben a kérdésben.

Eközben a megkérdezettek nettó 79 százaléka szerint az infláció globálisan alacsonyabban lesz egy év múlva mint jelenleg. Ez a szeptemberihez hasonló rekord alacsony érték, amelyre ezt megelőzően utoljára 2008. decemberében volt példa. Ez annak lehet a jele, hogy az infláció jelenleg tetőzik globálisan, szeptemberben ennek a mértéke 9,8 százalék volt világszerte.

A sok mutató közül egyike a keveseknek, amely nem utal még piaci mélypontra az az S&P 500-as amerikai részvényindexben szereplő cégek jövőbeli eredményeire vonatkozó várakozások. Itt éves szinten átlagosan még mindig 10 százalék körüli bővülésre számítanak szemben a 2009-ben illetve 2020 tavaszán tapasztalt 25-30 százalék körüli. A befektetők nettó 91 százaléka szerint viszont nem valószínű, hogy a globális vállalati profitok a következő 12 hónap során 10 százalékot meghaladó mértékben tudnának növekedni.

Agresszívabb Fed, de jövőre már csökkenő kamatok

Eközben elkezdett emelkedni a felmérésben azoknak a száma, akik a következő évben már a hozamok csökkenésére számítanak. Ez mutatkozik meg akár a hosszú akár a rövid hozamokra vonatkozó várakozásokban is. Az elmúlt egy hónapban még agresszívabbnak kezdi látni a piac az amerikai jegybank szerepét betöltő FED monetáris politikáját. A jelenlegi ciklusban a Fed alapkamat csúcsát átlagosan 3,75 százalékra várták ez most már 4,38 százalék, közel 70 százalék vár 4,25-5 százalék közötti kamatcsúcsot.

Nem csak a kamat mértékében számítanak szigorú politikára de a kamatemelések ütemében is. Egyre többen gondolják úgy, hogy nem a második hanem 2023 első negyedévében tetőzhet az amerikai alapkamat.

Az, hogy az alapkezelők átlagosan hány százalék készpénzt tartanak a kezed portfólióban, jól mutatja kockázatvállalási hajlandóságukat. Ennek mértéke most átlagosan 6,3 százalékra emelkedett a szeptemberi 6,1 százalékról. Ez olyan magas érték amire nagyon ritkán van példa, utoljára 2001 áprilisában lehetett ilyen mértékű kockázatkerülés tapasztalni

Európa és Nagy-Britannia már veszélyesebb Kínánál

Nagy változást szeptemberhez képest hogy a befektetők most már nem a kínai ingatlanpiacon tartják a legvalószínűbbnek azt, hogy egy esetleges pénzügyi rendszert meg rázó csődesemény bekövetkezhet. Sokkal többen szállítanak arra hogy ilyenre vagy az Egyesült Királyságban vagy az eurózónában kerül majd sor.

A többség továbbra is úgy látja hogy a globális pénzügyi piacokat leginkább fenyegető általános kockázata magas infláció és az erre adott túlságosan szigorúan jegybanki válaszok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!