Október-decemberben várhatóan összesen 2,45 billió jüan államkötvényt bocsát ki Kína, amely mintegy 1,66 billió jüannyi új kötvényből és közel 786 milliárd jüannyi lejáró speciális adósság refinanszírozásából áll. Az ország így jelentős mennyiségű, előre nem tervezett tőkebevonásra készül a hitelpiacokról – derül ki a Bloomberg számításaiból. 

A lap által összeállított adatok szerint a pekingi központi kormány idén eddig 1,09 billió jüannyi általános kötvényt bocsátott ki. Ez kevesebb mint 40 százaléka a 2022-re tervezett 2,75 billió jüan központi hiánynak. Külön novemberben és decemberben esedékes két speciális kötvény, amelyeket először 2007-ben bocsátottak ki a kínai állami vagyonalap létrehozására.

Az államkötvény-kibocsátás üteme elmaradt a főként infrastrukturális beruházásokra használt speciális helyi kötvényekétől, valószínűleg azért, mert a kormány a piaci sokkok elkerülése érdekében igyekezett a kötvénykínálatot szakaszolni. Az idei 3,65 billió jüannyi speciális kötvénykvótát szinte teljes egészében felhasználták, mivel Peking az infrastruktúra-építésre támaszkodott a Covid-járványok és az ingatlanpiaci visszaesés által sújtott gazdaság fellendítése érdekében.

Összesen így az idei év végéig mintegy 340 milliárd dollárnyi kötvényeladást terveznek Kínában, vagyis 150 000 milliárd forintnyi pénzt húznának be a kötvénypiacokról.

Erősíti az aggodalmakat a kínai válsággal kapcsolatban

A Reuters korábban arról számolt be, hogy a pénzügyminisztérium a negyedik negyedévben mintegy 2,5 billió jüannyi államkötvény kibocsátását tervezi, az ügyet közvetlenül ismerő, meg nem nevezett személyekre hivatkozva.

Az államtanács, az ország kabinetje a múlt hónapban engedélyezte a helyi hatóságoknak, hogy további 500 milliárd jüannyi speciális kötvényt értékesítsenek a korábbi évekből megspórolt, fel nem használt kvóták felhasználásával, mivel fokozta a növekedés támogatására irányuló erőfeszítéseket.

A lépés a kínai gazdaság kilátásaival kapcsolatos pesszimizmus elmélyülése közepette történt: az elemzők az idei évre vonatkozó GDP-előrejelzésüket 3,4 százalékra, a 2023-asét pedig 5,1 százalékra rontották, ami messze elmarad a kínai kormány 5,5 százalék körüli céljától.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!