A carry trade eredetileg az az üzlet, ami elméletben nem működhet, a valóságban viszont nagyon sokan űzik szép profittal, időnként pedig hatalmas veszteségekkel. Lényege, hogy a devizapiaci befektető az alacsony kamatozású devizában hitelt vesz fel és azt egy magas kamatozású devizában fekteti be, a kamatkülönbözetet pedig megnyeri rajta.

Elméletben az pozíció azért nem lehetne nyereséges, mivel a különböző árfolyammodellek szerint a két deviza közti kamatkülönbözeten megnyerhető profitot elviszi idővel az árfolyam. Azaz a magas kamatozású deviza leértékelődik az alacsonyabb kamatozásúval szemben és ezért a pozíció végül nullában zárul, persze a tranzakciós költségekkel nem számolva. A gyakorlat azonban nem ezt mutatja.

A nemzetközi devizapiacokon a carry trade kedvenc finanszírozó devizájának a japán jen számított évtizedeken keresztül, mivel a Bank of Japan már jóval az amerikai Fed előtt elkezdte nulla közelébe vinni a kamatokat a szigetország gazdaságának élénkítése és nem utolsó sorban a jen gyengítése érdekében.

Most azonban egy meglepően olcsó alternatívája jelent meg a japán valutának - ezúttal Kínából. Az elmúlt hónapban egy csomó befektetési bank, köztük az Invesco, a Goldman Sachs, a Citigroup és a TD Securities mind a jüant kezdte el ajánlani, mint vonzó lehetőséget a carry trade-ek finanszírozására, miközben a kínai deviza történelmi mélypontok felé gyengül

 - vette észre a Bloomberg.

Bár a kínai fizetőeszközben történő hitelfelvétel költségei az elmúlt napokban megugrott, mivel a pekingi döntéshozók keményen dolgoznak a valuta védelmén és a spekulánsok elhárításán, a jüan alapú carry trade híveit ez nem tántorította el. Az ő meglátásuk szerint ugyanis a jüan gyengülése strukturális és alapvetően a két legnagyobb ázsiai gazdaság közötti eltéréseknek köszönhető, így hosszútávon elkerülhetetlen.

Jüan/dollár árfolyam
Jüan/dollár árfolyam
Kép: stooq.com, Economx.hu


Az évtizedek óta pangó japán infláció enyhe feltámadása és a növekedés élénkülésének óvatos jelei felerősítették azokat a várakozásokat, hogy a japán jegybank végre véget vet a hét éve tartó negatív kamatláb-politikájának. Kína számára eközben a kereskedők változó hozzáállása azt mutatja, mekkorát változott gazdasága kilátásainak megítélése. A súlyos adósságterhek, az ingatlanpiaci válság és a deflációtól való félelem arra késztette a Kínai Népbankot, hogy június óta kétszer csökkentse az irányadó kamatlábat rekord alacsony  szintre, 1,8 százalékra. Sokan további kamatcsökkentésekre számítanak, ami még gyengébbé és olcsóbbá teheti a jüant.

-Ha úgy gondoljuk, hogy a Bank of Japan lépni fog , akkor ebből jenerősödés következik, miközben a People Bank of China még mindig lazít a politikán. Azonban óvatosnak kell lenni ezzel a pozícióval, a kínai gazdaság gyengesége ugyanis fontos szerepet tölt be benne

- mondta Dirk Willer, a Citigroup globális makro- és feltörekvő piaci stratégiáért felelős vezetője. Ebben a hónapban Willer csapata azt javasolta az ügyfeleknek, hogy jüant adjanak el egy olyan valutakosárral szemben, amely a dollárt és az eurót is tartalmazza.

Idő kell a változáshoz

Persze egy ilyen átállás nem megy az egyik napról a másikra. Senki sem állítja, hogy a jen carry trade-ek nem léteznek többé, vagy hogy az összes spekulánsok a jen helyett a jüant választaná. Pláne úgy, hogy idén eddig különösen nyereségesnek bizonyult a jennel történő finanszírozás Latin-Amerikában - ahol az irányadó kamatlábak elérik a 13,25 százalékot. Egy brazil reálból, kolumbiai és mexikói pezoból álló kosár például jenben finanszírozva idén eddig 42 százalékos hozamot tudott termelni.

A jüan pedig nem biztos, hogy  stabil finanszírozási valuta. Kína agresszívan avatkozik be, hogy árfolyamát megtámassza. Volt rá példa, hogy az állami tulajdonban lévő bankok időszakosan kiszívták az offshore jüan-kínálatot, hogy növeljék a finanszírozási költségeket és elriasszák a spekulánsokat. Szerdán a három hónapra szóló jüankölcsönzés költsége rövid időre 4 százalék fölé emelkedett, ami öt éve a legmagasabb érték.

Félnek a jen erősödésétől

Mindezek ellenére egyre többen tartanak a japán jen hirtelen erősödésétől is és ez is a jüan malmára hajtja a vizet. A Goldman Sachs a jen helyett a real és a kolumbiai pezo vásárlások jüannal történő finanszírozását javasolta nemrég. A TD stratégái szintén azt tanácsolták az ügyfeleknek, hogy jüant vegyenek kölcsön indiai rúpia, mexikói pezo és reálvásárlásához.

Az indoklás egyszerű. A befektetési bankok elemzői szerint PBOC-nak mélypontra kell csökkentenie a kamatlábakat, hogy megtámogassa a gazdaságot. Ez csökkenteni fogja a finanszírozási költségeket és gyengíteni a valutát, ami a jüan alapú carry trade profitot növeli. A helyi piacon a jüan, amely nem konvertibilis és a legtöbb külföldi számára elérhetetlen, nemrég 16 éves mélypontra esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!