Az ügyhöz közel álló források szerint több lehetőség is felmerült, az egyik szerint minden részvényt érintene a tilalom, míg a másik szerint az csak a pénzügyi szektor szereplőinek papírjaira vonatkozna.

A javaslat adott esetben csak a kölcsönrészvény nélküli, úgynevezett meztelen shortolás tiltására vonatkozna és nagy valószínűséggel csak átmeneti jellegű lenne.

A cáfolatra nem kellett sokat várni. Egyelőre nem tűnik valószínűnek a shortolás összeurópai tilalma - reagált a hírre a Reutersnek egy felügyeleti forrás.

Egy ilyen döntés mindazonáltal erősítené azoknak az érvelését, akik párhuzamot vonnak a Lehman-csőd utáni 2008-as, illetve a jelenlegi piaci pánik között. Akkor ugyanis számos országban vezettek be short-tilalmat.

Azóta rendkívüli helyzetben már több állam is tett hasonló lépést, legutóbb Görögország, Korea és Törökország hirdetett meg két-három hónapos tilalmat.

A lépést kritizálók szerint az csak politikai célokat szolgál és a volatilitás növekedése mellett a forgalom érezhető visszaesésével jár.

Ráadásul egy esetleges felpattanás során a beragadt shortosok pozíciózáró vételei komoly lendületet adhatnak felfelé is a piacoknak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!