India egyik legnagyobb értéktőzsdéjének korábbi vezetője éveken keresztül osztott meg a tőzsde működéséről értékes adatokat egy jógi guruval és kérte ki annak tanácsát kritikus üzleti döntések előtt - derült fény a bizarr esetre az indiai felügyelet vizsgálatából a tőzsde részvényeinek tervezett kibocsátása előtt. A bizarr eset során a felügyelet szerint a vonatkozó szabályokat nyilvánvalóan megsértették.

Mint kiderült, Chitra Ramkrishna, a National Stock Exchange (NSE) korábbi vezérigazgatója folyamatosan adta tovább egy állítólagos himalájai gurunak a tőzsde pénzügyi előrejelzéseiről, üzleti terveiről és működéséről a bizalmas információkat.

A pénzügyi és üzleti tervek megosztása egy külső , illetéktelen szereplővel nyilvánvaló, ugyanakkor eddig elképzelhetetlen megsértése az összes vonatkozó elvnek és szabályozásnak és a tőzsde működésének alapjait rázhatja meg - közölte az Indiai  Értékpapír és Tőzsde Bizottság (SEBI) az ország tőkepiaci felügyeleti szerve a Reuters szerint. A felügyelet határozatban kötelezte bírság megfizetésére az ügyben Ramkrishnát és a tőzsde más vezetőit.

A NSE-t már évek óta kísértik különböző ügyek, amelyek a vállalatirányítási alapelvek komoly megsértésével kapcsolatosak. A tőzsde már 2017-ben ki akarta bocsátani saját részvényeit és utána azokat bevezetni. Azonban egy akkori vizsgálat során azzal vádolták meg a hatóságok, hogy tisztességtelen módon lehetővé tették néhány "high frequency trader" számára, hogy hozzáférjenek a tőzsde adataihoz társszervereken keresztül, s így fel tudták gyorsítani saját algoritmus alapú kereskedésüket. Hároméves vizsgálat következett, s a SEBI végül 90 millió dollár büntetés megfizetésére kötelezte a tőzsdét és 6 hónapra eltiltották a részvénykibocsátástól.

Az a bizonyos spirituális erő

A vizsgálat során lett gyanús egy sor dokumentum a felügyelet munkatársainak. Kiderült, hogy Ramkrishna e-maileket küldött egy külső személynek, aki állítólag spirituális erővel rendelkezett, s akinek a tanácsait az igazgató állítólag már 20 éve rendszeresen kikéri. Szerinte ezzel semmilyen bizalmas információkra vonatkozó szabályozást nem sértett meg. A SEBI határozata ugyanakkor abszurdnak nevezte Ramkrishna érvelését, amely szerint a tervezett osztalékfizetések nagysága, az üzleti tervek vagy akár a tőzsde munkatársainak teljesítményértékelései nem lennének bizalmas információk, s azok kiadása ne sértené a vonatkozó szabályokat.

Ráadásul a vizsgálat szerint az állítólagos, mindenféle tőkepiaci tapasztalat nélküli gurunak eközben komoly befolyása volt középvezetői kinevezésekre a cégnél mint az igazgató tanácsadója, s többet keresett mint a tőzsde legtöbb felső vezetője. A SEBI szerint gyakorlatilag az évek során a guru irányította a tőzsdét, s Ramkrishna csak báb volt kezében. Az NSE igazgatósága tudott az információk továbbadásáról, de úgy döntött, titokban tartja az ügyet - állítja a felügyelet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!