A Londoni Értéktőzsde (LSE) és a Financial Times londoni üzleti napilap hétfőn ismertetett közös kimutatása szerint 2024 első negyedévében 606 milliárd dollár értékű új vállalati kötvény jelent meg a globális finanszírozási piacokon, 40 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az LSE becslése szerint

az idei első negyedévi vállalati kötvényajánlatok értéke legalább 1990 óta a legmagasabb negyedéves összeg.

A felmérésbe bevont pénzügyi szolgáltatók és befektetők egyöntetű véleménye szerint a vállalatokat az is a mielőbbi kötvénypiaci finanszírozási ügyletek felé tereli, hogy jelenleg több évi mélyponton van az amerikai vállalati kötvényhozamok felára az összehasonlítható futamidejű amerikai államadósság hozamához mérve, és a cégek nem akarják megkockáztatni a potenciálisan drágább piaci finanszírozást az amerikai elnökválasztás környékén.

Ebben a környezetben - mindenekelőtt a hozamokat kereső befektetők részéről megnyilvánuló erőteljes kereslet hatására - az amerikai kötvénypiaci felárak jelentősen szűkültek január óta.

A befektetési ajánlású hitelminősítői besorolással ellátott vállalati papírok hozamfelára az ICE BofA Index alapján jelenleg mindössze 0,93 százalékpont. Ez 2021 novembere óta a legalacsonyabb felár ebben a kibocsátói kategóriában, és alig 0,14 százalékponttal haladja meg az utóbbi 19 évben mért legalacsonyabb szintet.

A magas hozamú - vagyis alacsony, tipikusan nem befektetési ajánlású osztályzattal ellátott - céges kötvények hozamfelára az irányadó amerikai kincstárjegy felett jelenleg 3,12 százalékpont; ez szintén több mint kétévi mélypont.

Az idei első negyedévben olyan globális konglomerátumok jelentek meg nagyértékű új kötvényajánlatokkal a piacon, mint a Ford, a Toyota, a Morgan Stanley, a JP Morgan és a Standard Chartered.

A kötvénykibocsátási ügyleteknek lendületet adott a nagy londoni elemzőházak friss felmérései által jelzett javuló globális üzleti hangulat is.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics legújabb befektetői vizsgálatában kimutatta, hogy a globális üzleti szektor vállalatainak 44 százaléka ítéli meg az eddigieknél derűlátóbban a következő két év világgazdasági kilátásait, és csak 24 százalékuk lett a korábbinál borúlátóbb.

A geopolitikai fejleményekkel kapcsolatos aggályok általános enyhülésének megfelelően az Oxford Economics előző felmérésében kimutatott 49 százalékról 32 százalékra csökkent azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek szerint a világgazdasági növekedés kilátásait lefelé ható kockázatok terhelik.

Az Oxford Economics 103 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A felmérésbe bevont cégek együtt hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!