Az emberek életében a pénz fontos szerepet tölt be, a pénzügyi döntések mögött pedig gyakran nemcsak racionális, hanem lélektani tényezők állnak.

A Financiológus rovat olvasói levelekre épül, és szándéka szerint olyan embereknek segít, akik széles értelemben véve valamilyen pénzügyi problémával néznek szembe.

Olvasónk írta: 

Tisztelt Financiológus!

A Magyar Államkincstárnál tartom a megtakarításomat Magyar Állampapír Pluszban összesen mintegy 15 millió forint értékben. Ezeket különböző időpontokban vásároltam 2019-2021 között. Az a kérdésem, hogy érdemes-e tartani még ezeket az állampapírokat a mostani infláció mellett, vagy váltsam át a Prémium Magyar Állampapírba vagy másba? Illetve mindet váltsam át, vagy a régebbieket érdemes még megtartani 2024-ig, a lejáratukig? Ha kiveszem a pénzem korábban, akkor mennyit bukok ezen?

László

A Financiológus válasza:

Kedves László!

A jelenlegi infláció mellett egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy a Magyar Állampapír Pluszban (máp+) tartott megtakarítások megőrzik az értéküket. Azt jól látja, hogy minél korábban vásárolta a máp+ kötvényeket, annál kevesebb az a nyereség, amit elérhet, ha átváltja a papírokat. A 2019-ben vásárolt kötvények nagyobbik része most már évente 5 százalékos kamatot fizet, a következő kamatforduló után pedig 5,5 százalékos kamatot fog fizetni.

A Prémium Magyar Állampapírból (PMÁP) most két sorozatot lehet jegyezni. A hatéves kötvény kamata 1,5 százalékponttal haladja meg az előző évi átlagos inflációt, a háromévesé 0,75 százalékponttal magasabb, vagyis jelenleg 6,6, illetve 5,85 százalékos kamatot fizetnek.

A Magyar Államkincstár a honlapja szerint a máp+ értékpapírokat 99,75 százalékos árfolyamon váltja vissza, vagyis minden egymillió forintot 2500 forint a vesztesége. 15 millió forintnál 37,5 ezer forint veszteséggel kell kalkulálnia. Ezt a veszteséget, ha a lejáratukig megtartja a PMÁP-okat, elméletben mindkét állampapír néhány hét (2-3 hét) alatt képes kitermelni.

Ha nem kívánja a lejáratig megtartani a PMÁP-ot, akkor viszont azzal kell számolnia, hogy az államkincstár 99 százalékos árfolyamon vásárolja vissza a befektetését. Ezt már a vásárlás után látni fogja, ugyanis a számláján ezen az árfolyamon fogják nyilvántartani az értékpapírokat. Praktikusan azt jelenti ez, hogy a 15 millió forintnyi eladott értékpapírért kap 14,965 millió forintot (máp+ vételi árfolyama), ennek a 99 százaléka, vagyis 14,813 millió forint látszik majd a számláján PMÁP-ban. Ez azt jelenti, hogy másnap ezen az árfolyamon tudja majd felvenni a pénzét.

Ha a futamidő vége előtt szeretné felvenni a pénzét, és hatéves PMÁP-ra váltja át a most 5 százalékos kamatot fizető máp+ állampapírokat, akkor körülbelül 10 hónapot kell várnia ahhoz, hogy jobban álljon a befektetése, mintha megtartotta volna a máp+-t. Ha háromévesre vált, akkor viszont a kamatfordulótól függően akár az is lehetséges, hogy csak a PMÁP lejáratakor vagy csak kevéssel a lejárat előtt ér el ugyanolyan magas kamatot, mintha megtartotta volna a máp+-t. Ez alapján az hatéves PMÁP-ot érdemes választani még akkor is, ha korábban szeretné felvenni a megtakarítását, mint a lejárat. Pontos kalkulációban a kincstár ügyfélszolgálatán tudnak önnek segíteni.

Mivel ön lakossági befektetőnek számít, az összes magyar állampapírból vásárolhat, néhány hónapos lejáratú diszkontkincstárjegyet is akár, vagy fix kamatozású kötvényeket. Jelenleg az infláció hatását hosszabb távon valóban csak a PMÁP védi ki, de rövid távon az sem, hiszen a 6,6 százalékos ezévi kamat nem biztos, hogy meghaladja majd a 2022-es inflációt, amit 7,5-9,8 százalék közé vár a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ha valóban rövid távon szeretné állampapírba befektetni a pénzét vagy annak egy részét, akkor érdemes megfontolni a diszkontkincstárjegyek vásárlását, amelyek éves hozama jelenleg 6 százalék körül van, de rövidebb futamidővel is kaphatók, és nem kell visszaváltási díjjal számolnia, ha a lejáratig megtartja a papírokat. 

Ha Önnek is bármilyen pénzügyi kérdése, problémája akad, írjon nekünk bizalommal a [email protected] címre!

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!