Az idén több mint 350 százalékkal megugrott árfolyamával az ethereum a második legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkezik a bitcoin után a kriptovaluták piacán. De nem rendelkezik akkora táborral és a működési kihívásai is nagyobbak, mint a legnépszerűbbnek kriptónak.

A kriptovilágban az "ethereum" és az "éter" kifejezések szinonimává váltak. Technikailag az ethereum az a blokklánchálózat, amelybe decentralizált alkalmazások vannak beágyazva, míg az ether az a token vagy valuta, amely lehetővé teszi vagy hajtja ezen alkalmazások használatát - írja a Reuters. Piaci kapitalizációja pénteken 410 milliárd dollár volt, míg a bitcoin több mint 1 billió dollárt tett ki a CoinGecko.com adatkövető szerint. Csütörtökön 3610,04 dolláros rekordot ért el.

A bitcoin eközben idén szerényebb, 97 százalékos emelkedést produkált. Azóta, hogy április közepén elérte a 65 000 dollár körüli történelmi csúcsot, a bitcoin valójában nagyjából 18 százalékot esett azóta. Az intézményi érdeklődés növekedése növelte az ethereum iránti keresletet, de a kínálat korlátozott volt. A Kraken Intelligence, a Kraken kriptopénz-tőzsde kutatási blogja szerint a token kínálata a tőzsdéken áprilisban közel 2 és fél éve a legalacsonyabb volt.

"Ez több, mint egy érme. Ez egy egész ökoszisztéma, amely lehetővé teszi más alkalmazások létrehozását" - mondta Bradley Kam, az Unstoppable Domains blokklánc-domainszolgáltató vezérigazgatója.

Az ethereum felemelkedésének középpontjában a DeFi áll, amely a hagyományos bankintézményeken kívüli hitelezést megkönnyítő peer-to-peer kriptopénz platformokra utal. Számos oldal az ethereum hálózatán fut, olyan nyílt forráskódot használva, amelynek algoritmusai valós időben, a kereslet és a kínálat alapján határozzák meg az árfolyamokat.

A DeFi Pulse adatai szerint pénteken a zárolt érték - a DeFi platformokon nyújtott hitelek összértéke - 79 milliárd dollár volt, ami közel 600%-os növekedést jelent az októberi 11 milliárd dollárhoz képest. A rendszernek azonban vannak problémái: a Dune Analytics kutatása szerint az ethereum-alapú decentralizált tőzsdéken a tranzakciók 2-5 százaléka sikertelen volt olyan komplikációk miatt, mint a csúszás vagy az elégtelen "gáz" árak, amelyek a tranzakció sikeres lebonyolításához szükséges díjak az ethereum blokkláncon.

Április 15. és április 21. között például nagyjából 1,1 millió tranzakciót hajtottak végre az Uniswapon, a kriptovaluták cseréjére használt DeFi protokollon. Ezek közül 241 262 sikertelen volt, ami az egész ethereum-hálózatban a legtöbb tranzakciós sikertelenséget jelenti - derült ki az Etherscan és a Dune Analytics elemzőplatform adataiból.

Ezek a problémák, valamint az, hogy egyre több pénzügyi felügyelet akarja szabályozni, adott esetben tiltani a kriptók piacát, növeli az ether és társai volatilitását. Az sem kedvez az árfolyamnak, hogy a Joe Biden elnök vezette adminisztráció is tőkepiaci jövedelemadó-emelésre készül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!