A török líra árfolyam mintegy 15 százalékkal pattant meg kedden azután, hogy Recep Tayyip Erdoğan elnök bejelentette, garantálnák a lírában elhelyezett betétek értékállóságát a piaci ingadozásokkal szemben. Hétfő késő délutáni beszédében Erdogan számos olyan lépést jelentett be, amely szerinte enyhítheti a líra elmúlt időszakban tapasztalt zuhanása miatt a török lakosságra nehezedő terheket és arra ösztönzi őket, hogy dollár helyett a helyi devizában tartsák megtakarításaikat.

A kormány az ígéretek szerint garanciát vállalna a lírában elhelyezett betétekre, a beszédet követően már hétfőn 25 százalékkal megugrott a török deviza jegyzése. Ekkora napon belüli áremelkedésre még nem volt példa a török líra történetében - írja a Reuters. A kormány ígéretet tett arra, hogy ha valaki lírában elhelyezett betétein veszteséget szenvedne el a dollár befektetésekhez képest, akkor az állam kompenzálja.

Tudni kell, hogy a líra folyamatos leértékelődése miatt Törökországban a megtakarítások mintegy felét dollár alapú eszközökben, illetve aranyban tartják a jegybank adatai szerint.

Nem csak a líra pattant, a kockázati felár is

A Török Bankszövetség elnöke, Alpaslan Cakar közlése szerint az állam képes lehet fedezni az intézkedés költségeit, ami valószínűleg nem lesz alacsony és hozzájárulhat az amúgy is magas inflációs nyomás emelkedéséhez. A bejelentést követően Cakar szerint mintegy egymilliárd dollár értékben vettek lírát a bankközi piacon. Három másik bankár becslései szerint még hétfő éjjel mintegy 1-1,5 milliárd dollárnyi betétet konvertáltak lírára.

Ugyanakkor a nemzetközi tőkepiacok elég komoly kockázatokat látnak a lépésben, erről tanúskodik, hogy a török ötéves államkötvények hitelfedezeti biztosításának (CDS) felára 613 bázispontra ugrott, ez a legmagasabb érték az IHS Markit szerint tavaly május óta.

A líra hétfőn érte el mélypontját, a török deviza árfolyam szinte folyamatosan esett  idén, miután a masszív inflációs spirál közepén Erdogan elnök folyamatosan a monetáris lazítást erőltette. A főbb devizákkal szemben a hétfői mélypontig idén értékének mintegy 40 százalékát veszítette már el a török fizetőeszköz.

Új pénzügyi alternatívát kínálunk polgárainknak, akik enyhíteni kívánják a külföldi devizák drágulásából eredő félelmeiket - mondta Erdogan a lépésről döntő kormányülést követően, s ezután megerősítette, továbbra is helyesnek tartja az alacsony kamatok politikáját, amely a líra mélyrepülésének egyik komoly kiváltó oka a szakértők szerint.

Burkolt kamatemelés

Az egyik vezető beosztású bankár véleménye szerint a betétgranacia bevezetése előtt ki kellene dolgozni annak infrastruktúráját és jogi szabályozását, többek között az sem tisztázott, hogy a betéteseknek adandó kompenzáció adózási szempontból milyen megítélés alá esik majd.

A török kormány a líra masszív hétfői erősödését sorsdöntő győzelemnek nevezte. Közgazdászok szerint azonban Erdogan alacsony kamatokon alapuló gazdaságpolitikája továbbra is meggondolatlan és inflációgerjesztő hatású.

Várakozásaik szerint az idei 21 százalék után jövőre 30 százalékot is elérheti a pénzromlás mértéke az országban.

A török energiahivatal, az EPDK a líra áremelkedésére reagálva bejelentette, egyelőre lemond a tervezett áremelésekről, a vezető török tőzsdeindex, a BIST 100 2,2 százalékos csökkenéssel kezdte a napot. Szeptember óta a török jegybank Erdogan nyomására összesen 500 bázisponttal csökkentette már a líra irányadó kamatlábát.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a lépés gyakorlatilag burkolt kamatemelésnek tekinthető. Szerintük tartósan nem fogja csökkenteni a lírára nehezedő eladó nyomást, ugyanakkor komoly terhet ró az ország költségvetésére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!