A líra pénteken rekordalacsonyra, 17 dollárra gyengült, Erdogan további kamatvágásokat és minimálbér-emelést ígért. A piacokon pedig inflációs spirál kialakulásától tartanak. A mélyponton a valuta idén mintegy 55 százalékot veszített az értékéből, ebből 37 százalékot az elmúlt 30 napban - írja a Reuters.

A legnagyobb török vállalkozói kamara, a TUSIAD üzleti csoport közölte, hogy figyelmeztette a kormányt az alacsony árfolyamok politikájának negatív hatásaira, és hogy a gazdasági nehézségek ártanak a vállalkozásoknak és a polgároknak.

"Az elmúlt időszakban tapasztalt instabilitás következtében világossá vált, hogy a megkísérelt gazdasági program keretében kitűzött célok nem fognak megvalósulni" - áll a szervezet közleményében. Úgy látják, hogy egy bizalmatlan és instabil környezet jött létre, ez a gazdasági modell a jövőben még "sokkal nagyobb" problémákat okozhat.

"Ebben a környezetben még az export is kárt szenvedett, amely várhatóan a legnagyobb hasznot hzúhatná a líra gyengüléséből" - mondta a szervezet.

Az elnök nyomására a központi bank szeptember óta 500 bázisponttal csökkentette a kamatokat. Az elnök azt mondta, hogy a modell az exportot, a foglalkoztatást és a beruházásokat fogja fellendíteni, miközben magas növekedést hoz majd a gazdaságban. Közgazdászok "vakmerőnek" nevezték kísérletét.

Szombaton később a török bankszövetség közölte, hogy Nureddin Nebati pénzügyminiszter tájékoztatta a szövetséget, a BDDK bankfelügyeleti szervet és az állami bankok vezetőit az új gazdasági modellről az "egészséges, következetes növekedés" megvitatását célzó megbeszéléseken. 

Devlet Bahceli, Erdogan szövetségese és a nacionalista MHP párt vezetője elutasította a TUSIAD nyilatkozatát, és azt mondta, hogy az új gazdaságpolitika sikeres lesz.

Kemal Kilicdaroglu, a fő ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője azonban megismételte követelését az azonnali választások kiírására. Meral Aksener, az ellenzéki Iyi párt elnöke pedig pénteken azt mondta, hogy Erdogannak le kellene mondania.

Több közvélemény-kutatás szerint Erdoğan és kormányzó AK pártjának támogatottsága többéves mélyponton van. A választásokat legkésőbb 2023 közepén tarthatják.

Az elnök bejelentette a minimálbér 50 százalékos emelését, amely a széles körű várakozások szerint 3,5-10 százalékponttal növeli az általános fogyasztói árinflációt. Közgazdászok arra számítanak, hogy az infláció jövőre 30 százalék fölé emelkedik.