Európában nem várható gazdasági fejlődés a következő években, mert mindenhol óriásiak a költségvetési problémák - mondta az InfoRádiónak a Richter vezérigazgatója, aki hozzátette: Magyarországnak nagyon kell igyekeznie, hogy akár csak egy kismértékű növekedést is elérjen jövőre, de "ki vagyunk szolgáltatva a környezetnek".

Bogsch Erik a mediterrán országokat hozta fel példaként, amikor arról beszélt: a politikusok nem merik megmondani az igazat, azt, hogy nem lehet magas költségvetési deficitet fenntartani, vagyis nem tartható az életszínvonal, mert ahhoz nagyobb teljesítmény kell.

Szembesülni kell azzal, hogy Európa rossz irányba haladt, gyenge az innováció, ugyanakkor a szociális háló túl erős a gazdasági teljesítőképességhez képest - fűzte hozzá.

Úgy véli, az Egyesült Államokban barack Obama deficitcsökkentő lépést fog tenni, ami kihat az egész világra.

Különadók és kiszámíthatóság

A Richter vezérigazgatója nem tartja túl kedvezőnek a jelenlegi támogatási rendszert. Bogsch Erik az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a gazdasági környezet is komoly hatással van a kialakult helyzetre.

Szerinte más országokban nincsenek ilyen jelentős mértékű különadók, amelyek meghatározzák a támogatások mértékét is.

A Richter első embere arról is beszélt, hogy a gyógyszergyártóknak is nagy szükségük lenne a kiszámíthatóságra. Bogsch Erik kiemelte, a vaklicit is nehézséget okoz.

A kutatás-fejlesztést területén is komoly fejlesztésekre készül a Richter, az eredményekre legkésőbb nyolc év múlva lehet számítani - hangsúlyozta Bogsch Erik.

A termelést és a kutatás-fejlesztést is szükséges fenntartani Magyarországon annak ellenére, hogy a gazdasági nehézségek mellett a hazai adóterhek messze nagyobbak az európai átlagnál - mondta a Richter vezérigazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!