Felmérésekből kiderült, hogy az aktív budapesti forgalom több mint 30 százaléka parkolóhelyet keres, ráadásul az autósok ezzel Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester (Fidesz-KDNP) elmondása szerint átlagosan 15-20 percet el is töltenek, ami nem kevés lég- és zajszennyezéssel, illetve forgalmi leterheltséggel is jár a kerület számára.

A kerület polgármestere az alkalmazást bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kerület a parkolási díjból származó bevételének egy részét olyan fejlesztésbe szerette volna visszaforgatni, ami valóban hatékonyan segíti mind az itt élő, mind a Belvárosban parkolni szándékozó autósokat.

A most bemutatott ingyenes app használatával az autósok jelentősen csökkenthetik a parkolóhely keresésével töltött időt, így időt és pénzt spórolva maguknak, a kerület lakóinak pedig élhetőbb lakókörnyezetet teremtve ezzel - tette hozzá a polgármester.

Szenzorok az aszfaltban

Az V. kerület felkérésére a Vodafone Magyarország Budapest belvárosában egy keskenysávú rádiótechnikát alkalmazó, úgynevezett NB-IoT technológiának köszönhetően olyan parkolószenzorokat telepített, amelyek által Magyarországon is egyedülálló közlekedési infrastruktúra épülhet ki.

Az V. kerületben telepített okosparkolási megoldás alapját a parkolóhelyeken elhelyezett, aszfaltba épített szenzorok adják. A parkolóhely foglaltságát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, ha változik az állapot, a szenzorba épített jeladó a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelez a központi szervereknek. A sofőrök egy mobil alkalmazáson keresztül láthatják a közelben szabad parkolóhelyeket a térképen megjelenítve, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okos parkolássegítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban - mutatta be az applikáció alkalmazását Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Király Isvtán, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese, Képünk forrása: Vodafone Magyarország

Jelenleg egy tesztprojekt keretében 135 darab parkolóhelyen - az Irányi, a Papnevelde, a Kéményseprő, a Molnár és a Váci utcákban - építették ki a rendszert. A várhatóan év végéig folytatódó próbaidőszak sikeres befejeztével jövőre kerülhet sor az applikáció kiterjesztésére az V. kerület egészére - mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter, aki a projekt költségéről a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva csak annyit árult el, hogy a "közbeszerzési értékhatárt sem éri el".

Mi ez az egész?

A legújabb technológia, az NB-IoT (NarrowBand-IoT, azaz keskenysávú IoT) egy ipari célú LPWA (alacsony energiafogyasztású, nagy hatótávolságú) vezeték nélküli technológia, amely számos okosvárosokra jellemző megoldáshoz - például okos utcai lámpákhoz, hálózatba kapcsolt egészségfigyelő megoldásokhoz, vagy okos parkolószenzorokhoz - biztosít olcsó, és a 4G hálózat biztonsági jellemzőivel rendelkező konnektivitást - derül ki a Vodafone közleményéből.

Az NB-IoT hálózat optimális olyan alkalmazásokhoz, ahol kevés adatot kell gyűjteni sok szenzorból, kevésbé hozzáférhető helyszíneken - magyarázta Király István. A hálózat legfontosabb jellemzői közé tartozik a biztonságos adatkommunikáció, és a mobilhálózat nyújtotta lefedettséghez képest körülbelül tízszer nagyobb területi lefedettség. A hatékonyabb energiafelhasználásnak köszönhetően az eszközök egyetlen elemmel 5 évig, vagy még annál is hosszabb ideig üzemképesek maradnak - mutatott rá.

Egyetlen cella, 50 ezer eszköz

A telekommunikációs vállalat közleményéből még kiderül az is, hogy a Vodafone Csoport tervei között szerepel, hogy 2019 végére megduplázza állomásai számát az európai NB-IoT hálózatában. A fejlesztések lehetővé teszik, hogy a Vodafone egyetlen cellában közel 50 ezer eszközt tudjon kiszolgálni, fennakadás vagy torlódás nélkül.

Kezelt IoT-megoldások tekintetében a Vodafone jelenleg a globális piacvezető 74 millió kapcsolattal, illetve nemzetközi hálózati és szolgáltató felülettel, amelyek az üzleti szempontból kritikus alkalmazások széles skáláját támogatják. A telekommunikációs vállalat emellett 2017-ben 39 százalékos részesedéssel Magyarországon is piacvezető lett az IoT-eszközök piacán.

A vállalat közleménye rámutat: a közeljövőben kiépülő, legnagyobb nemzetközi NB-IoT hálózat 10 európai országban áll majd rendelkezésre, többek között az Egyesült Királyságban, Romániában és Magyarországon is.