A Vodafone Magyarország Alapítvány álal meghirdetett Vodafone Digitális Díj elnevezésű versenyre összesen 144 pályamunka érkezett, ezek 40 százaléka magánszemélyektől, 20 százaléka vállalkozásoktól és startupoktól, 40 százaléka pedig nonprofit szervezetektől - derül ki a Vodafone Magyarország Alapítvány közleményéből.

Connecting for Good - ez a Vodafone Alapítvány mottója, és ennek mentén célunk, hogy a mobiltechnológiai megoldásokat a társadalom szolgálatába állítsuk. A Vodafone Digitális Díjat is azért alapítottuk, hogy megtaláljuk és ösztönözzük azokat az innovátorokat, akik e törekvésünkben partnereink lehetnek - mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a díjátadó ünnepségen.

A hattagú zsűri három kategóriában díjazta a legjobb pályaműveket: Digitális Gyerekek, Digitális Családok, Digitális Nonprofit szervezetek.

A Digitális Társadalmi Szervezetek kategóriájában társadalmi felelősségvállalást szolgáló projektekkel lehetett pályázni. Ebben a kategóriában egy nyertest hirdettek, amely a Hulladék-vadász - a legapróbb önkéntes lett. A Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány nyertes applikációjával arra ösztönöz, hogy mindannyian részesei legyünk egy tisztább, egészségesebb jövő kialakításának.

A Digitális Család kategóriában a családok életében felmerülő legkülönbözőbb kihívásokra választ adó megoldásokat vártak a szervezők. Ebben a kategóriában három nyertest hirdettek:

 

  • 1. helyezett: BankZee Családi Bankolás Pilot, egy, a családok pénzügyi tudatosságát fejlesztő mobilbank alkalmazásával és okosperselyével nyerte meg a versenyt.
  • 2. helyezett: PregnaScan - Várandós gondozást támogató telemonitoring rendszer. Az E-Medlab Hungary Kft. által fejlesztett telemonitoring rendszere lehetővé teszi a gyermeket vállaló családok számára az otthoni mérések elvégzését.
  • 3. helyezett: Intelligens CO vészhelyzeti segélyhívó. Dobrai Tibor IoT-alapú vészhelyzeti segélyhívó eszköze veszély esetén sms-ben riaszt, így csökkentve a szén-monoxid által okozott halálesetek és mérgezések számát.

 

A Digitális Gyerekek kategóriában olyan megoldásokkal lehetett nevezni, melyek a gyermekek életét, tanulását, fejlődését támogatják. A pályázatok között volt applikáció, chatbot, illetve IoT, VR és AR technológiát alkalmazó megoldás is. Ebben a kategóriában két pályázót díjazott a zsűri.

 

  • 1. helyezett: OncoVR. Erdős Sándor innovációja a tartósan kórházban fekvő gyermekek mindennapjait teszi színesebbé VR technológiával.
  • 2. helyezett: Útramanó mesélő városi mobilalkalmazás. A Plukkido Kft. GPS alapú mesemondó mobilalkalmazása az autóban utazó gyermek számára az út menti látnivalókhoz társít szakemberek által írt meserészleteket.

 

A zsűri két különdíjast is kihirdetett: a Day-to-day Kids applikáció a nevelőszülőket és az állami gondozásban élő gyermekeket támogatja különböző játéktippekkel, míg a Kurbli Kft. SBrick adapterei pedig a különféle Lego-vezérlések eszközeinek vegyes használatát teszik lehetővé, ezzel támogatva az iskolai robotprogramozási oktatást.

A Vodafone Dgigitális Díj díjazottjai és a zsűritagok. Fotó: Vodafone Magyarország Alapítvány

"A beérkezett pályázatok minden várakozásunkat felülmúlták. Bízunk benne, hogy a nyertesek támogatásával hozzájárulhatunk a társadalmi jót szolgáló digitális innovációk továbbfejlesztéséhez, illetve ahhoz, hogy ezek minél több emberhez eljuthassanak" - mondta Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Vezérigazgató-helyettese, és a Vodafone Alapítvány kuratóriumi tagja.