A legfontosabb ukrán kormányzati weboldalak helyi idő szerint csütörtökön kora reggel leálltak, miután az ukrán ügynökségek egy nap alatt több kibertámadással is szembesültek – írja a CNN.

Az ukrán központi kormányzati honlap, valamint a külügyi, az infrastrukturális, az oktatási és más minisztériumok honlapjain is fennakadások voltak.

A kiberbiztonsági kutatók szerint órákkal korábban egy különálló és potenciálisan súlyosabb hackerincidens során egy adattörlő eszközt találtak több száz ukrajnai számítógépen, ami aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, hogy Oroszország katonai eszkalációja közepette pusztító kibertámadás is kibontakozóban van.

"Tudomásunk van arról, hogy ma több ukrajnai kereskedelmi és kormányzati szervezetet is érintett a pusztító virtuális kártevő" - mondta Charles Carmakal, a Mandiant kiberbiztonsági cég vezető alelnöke és technológiai igazgatója a CNN-nek.

A hackertámadások akkor történtek, amikor António Guterres ENSZ-főtitkár az utolsó pillanatban felszólította Oroszországot, hogy mérsékelje a katonai akciókat.

Amerikai tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy Oroszország nagy valószínűséggel kiberműveleteket alkalmaz az ukrajnai katonai akcióval együtt. Joe Biden amerikai elnök a múlt hónapban azt mondta, hogy az Egyesült Államok saját kiberműveletekkel válaszolhat, ha Oroszország további kibertámadásokat hajt végre Ukrajnában.

A csütörtökön ideiglenesen leállította egy újabb hullám az ukrán parlament, a biztonsági szolgálat és a miniszteri kabinet honlapjait.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.