A Microsoft egy nyilvános blogbejegyzésben búcsúzott az 1995-ben debütáló, saját fejlesztésű Internet Explorertől, ami hosszú időn keresztül büszkélkedhetett a legtöbbek által használt internetböngésző címmel.

A cég közleményében hosszasan részletezi az IE történelmének jelentősebb mérföldköveit, például az Internet Explorer 62001-es megjelenését, amit az alkalmazás aranykorának neveznek. Ebben az időszakban a Microsoft a böngészőpiac 90 százalékát uralta, amire még a jelenlegi bajnok, a Google Chrome sem képes.

Távozik az IE, érkezik az utód

Az Explorert hivatalosan is leváltó, Microsoft Edge főigazgatója, Sean Lyndersay elmondta, hogy az elkövetkező néhány hónapban az Internet Explorert használókat egyre határozottabban az Edge használata felé irányítják majd. Bár az eszközükön továbbra is látni fogják az IE ikonját, azonban mikor rákattintanak, az elavult böngésző helyet, az utód, Edge fog megnyílni, amiben elérhető lesz az úgynevezett IE mód.

Az átirányítás részeként a felhasználók Edge-ben is elérik majd az Internet Explorerben beállított kedvenceiket, jelszavaikat és beállításaikat is.

Az Internet Explorer végleges eltávolítása lesz a folyamat utolsó lépése, ami egy későbbi Windows-frissítés során történik majd meg, ekkor az alkalmazás ikonja is eltűnik majd az összes felhasználó minden eszközéről.