Oroszország legnagyobb informatikai vállalatai attól tartanak, hogy kénytelenek lesznek leállítani tevékenységüket, mert a háború miatt bevezetett nyugati szankciók nyomán kifogynak az alkatrészekből - írta a Moscow Times a Kommerszantra hivatkozva. Az orosz "Facebook" a Vkontakte (VK) és a Yandex technológiai óriás egyaránt az új eszközük, főként szerverek beszerzésének nehézségéről számoltak be.

A VK a Digitális Fejlesztési Minisztérium segítségét kérte több tízezer szerver komputer beszerzéséhez, ami nélkülözhetetlen a vállalat további működéséhez. A legnagyobb szállítók az amerikai Hewlett Packard, Dell és IBM, amelyek felfüggesztették a tevékenységüket Oroszországban az Ukrajna elleni invázió megindulása után.

A megszólított tárca csak annyit közölt, hogy némi zavarokat lát az ellátásban a szankciók miatt. Emellett ígéretet tettek arra, hogy lépéseket tesznek a gondok elhárítása érdekében.

Elemzők szerint Oroszország valamelyest támaszkodhat a hazai chipgyártó, a Baikal Electronics termelésére. Makszim Koposzov, Promobit komputergyártó igazgatója azonban arra figyelmeztetett, hogy az ellátás ezzel együtt is kezd nagyon szűkös lenni.