A magyar piacon a Kingston leginkább az USB-kulcsok, a memóriamodulok, a memóriakártyák és az SSD-meghajtók forgalmazásában érintett, amiben egyben a piac három legerősebb szereplőjének egyike - mondta el az üzletfejlesztési vezető. Például a DDR memóriák eladásában kiugró eredményeket tudott felmutatni a cég a legutolsó lezárt pénzügyi negyedévében.

A Kaszál Norbert által felügyelt két ország közül Magyarországon sokkal hangsúlyosabb piaci jelenléte van a cégnek az adatközpontok ellátásában, kiskereskedelmi jelenlétük nagyjából hasonló, dobogós helyet jelent. A magyar, és így a szlovén üzletág is a globális vállalat londoni irodájához tartozik.

Nő az adatigény

A Kingston értékelése szerint a koronavírus-járvány egyértelműen felgyorsította a digitalizációs folyamatokat, ami egyben azt is jelenti, hogy a korábbi trendeken túl is megnőtt az adatigény, a cégeknek pár hét alatt kellett levezényelniük azokat a digitális transzformációs projekteket, amelyeket egyébként hónapok vagy akár évek alatt terveztek véghez vinni.

A munkavállalók részéről az internet-hozzáférés létkérdéssé vált.

Kaszál úgy látja, a fogyasztói szokások alapján egyértelmű lett, hogy a vevők számára kevés az adataik felhőben való tárolása, azt is igénylik, hogy az adataik fizikai adathordozókon is elérhetők legyenek. Ezt támasztja alá, hogy egy év leforgása alatt 73 százalékkal nőtt a 128 gigabájtos USB adathordozók iránti kereslet.

Ugyancsak igaz mindez a még nagyobb kapacitású, és ebből adódóan drágább SD-kártyákra is. Az elmúlt egy évben a 64 gigabájtos memóriakártyák eladása 24, az 512 gigabájtos kártyáké pedig 400 százalékkal nőtt.

Kaszál javaslata szerint minden USB és SSD adathordozó esetében érdemes titkosítási megoldással is élni, legyen szó munkaeszközről vagy egyéb felhasználási módokról. Ez akkor is védelmet jelenthet, ha valakinek esetleg ellopják a laptopját, vagy elhagyja az USB-kulcsát.

Vegyes lesz az év

A vállalat szerint az év első felében még nem lesz túl élénk a piac, mivel az alkatrészhiány rányomja a bélyegét a tech szektor működésére. Abban reménykednek, hogy hamarosan helyreáll a globális gazdaság és zavartalanul ki tudják szolgálni a memóriapiaci igényeket.

A technológia azonban tovább fejlődik: a korábbihoz mérten jóval gyorsabb SSD adattárolók esetében a kapacitás akár 32 ezer megabájt/másodperc is lehet, és ezek csak a kisebb igényű háztartási szektorra szabott termékek – mondta Kaszál.  

A lakossági igényeken túl a memóriamodulok fejlesztésének olyan területeken lesz különös jelentősége, mint például a gépi tanulás. A mesterséges intelligencia, az 5G, az edge számítástechnika és a hasonló technológiák folyamatos fejlődésével párhuzamosan ezeknek a rendszereknek az adatfogyasztása is óriási mértékben nő, mind az adatfeldolgozás, mind az adattárolás tekintetében. A Kingston lehetővé teszi az ilyen típusú technológiákba fektetett szervezetek számára, hogy mindezt kezelni tudják, így a gyártó a jövőben is folytatja a nagy teljesítményű tároló- és memóriaeszközök fejlesztését, amelyek képesek kielégíteni az új technológiák által támasztott, megnövekedett igényeket.

Az egyik ilyen megoldás lesz például a Kingstonnál még idén érkező DDR5-ös memóriamodul, amely legalább kétszer akkora kapacitást tud majd kiszolgálni, mint a korábbi szabvány.

Az MI elterjedése egyben azt is előrevetíti, hogy több lesz a kibertámadás, és sokkal fejlettebb biztonsági megoldásokra lesz szükség, hogy a technológiát kihasználó rendszerek biztonságát szavatolni lehessen.

A Kingston Technology elmúlt éve Magyarországon

A cég memóriakártya eladásait tekintve 2020-ban egy év alatt jelentősen tudta növelni bevételeit, különösen a nagyobb kapacitású termékeknél. A 64GB-os modell 22 százalékkal, a 128GB-os 34 százalékkal, a 256GB-os 152 százalékkal, az 512GB-os 404 százalékkal volt keresettebb.Ugyanez elmondható a nagykapacitású USB-kulcsokról is. A 64GB-os verzió 58 százalékkal, a 128GB-os 73 százalékkal, a 256GB-os pedig 103 százalékkal bizonyult kelendőbbnek.Ugyanebben az időszakban a hagyományos és az üzleti SSD-k értékesítése is nőtt, összesen 50 százalékkal.A szervermemóriák eladása 27 százalékkal növekedett.