A metaverzum lehet az internet következő generációja, ahol a fizikai és a digitális világ egyesül – áll a Citibank témában készített tanulmányában. A játék, a kereskedelem, a művészet, a média, a reklám, az intelligens gyártás, az egészségügy, a virtuális közösségek, a társadalmi együttműködés, többek között a vállalkozások és az oktatás számára, csak néhány a valószínű felhasználási területek közül, mindazok mellett, amelyekre ma az internetet használjuk.

A Citibank úgy becsüli, hogy a metaverzum virtuális világának célpiaca több mint 10 billió, vagyis 10 ezer milliárd dollárra tehető – hangzott el a pénzintézet témában rendezett, modenr pénzpiaci kérdéseket taglaló konferenciáján. A jelentéshez hozzájáruló szakértők a felhasználók számát akár 5 milliárdra is becsülik, attól függően, hogy a metaverzum kizárólag virtuális valósás (VR) berendezéseken működik, vagy a mobilhálózatokon is elterjed.

A jelenleg elképzelt metaverzumban egyszerre lennének használatosak a digitálisan tokenek, de a pénz hagyományos formái is beágyazódnának. A pénz a metaverzumban különböző formákban létezhetne, ilyenek például játékbeli tokenek, stablecoinok, digitális jegybankpénzek (CBDC-k) és kriptovaluták. Ezen túlmenően a digitális eszközök és az NFT-k a metaverzumban biztosítják a felhasználók és tulajdonosok jogait, és kereskedhetők, összetehetőek, megváltoztathatatlanok és többnyire interoperábilisak.

Katasztrófa, majd fényes jövő

Jogi és szabályozási szempontból is sok még a megoldásra váró feladat. Amennyiben a számos várakozásnak megfelelően a metaverzumok jelentik az internet jövőjét, a szabályozók és a politikai döntéshozók nagy figyelmet fognak rá fordítani. A jelenleg ismert internetes világ összes kihívása felerősödhet a metaverzumban, például a tartalom moderálása, a szólásszabadság és a magánélet védelme. Emellett a blokklánc-alapú metaverzum a világ számos szabályozói keretrendszerében törvényekbe fog ütközni, lévén a kriptovaluták és a decentralizált pénzügyek törvényi szabályozása is csak formálódóban van.

Mint a Citibank konferencián felszólalók több esetben elmondták, azokon a területeken, amelyekről jelenleg a legtöbbet hallani, épp ezért most még sok a bizonytalanság. A műkereskedelem világa igyekszik nyitni, de komoly fenntartásokkal kezeli az NFT szegmenst. Részben nehezen is értelmezhető, hogy jelenleg annyiért lehet eladni egy digitális műalkotást mint Picasso valamelyik művét, másrészt a műkincsek értékállósági filozófiájával szöges ellentétben áll az NFT-k rendkívül heves értékingadozása.

A konferencia felszólalói több esetben is azzal számolnak, hogy pozitív és izgalmas jövőt lehet várni, ezt azonban meg kell előzze egy összeomlás. Most még szabályozatlan a terület, sok a visszaélési lehetőség, a szereplők pedig nem értik az egészet. Ezzel szemben a sokat emlegetett hollandiai tulipánhagymás piaci buborékhoz hasonlóan egy komolyabb összeomlás kellő intenzitású szabályozói figyelemmel jár. Ez kellhet ahhoz, hogy kialakuljon a megfelelő szabályozói keretrendszer, és ahogy a spekulatív tulipánkrach után Hollandia pénzpiaci központtá vált, ez alapozhatja meg a sikeres jövőt a metaverzum számára is.

Nem lesz elég értő ember

Már most is látszik egy nehezen áthidalható probléma a kérdéskörben, mégpedig a szakértelem elérhetősége, legyen szó kvantumszámítógépekről, vagy a vállalati digitalizációról. Előbbi esetében az látszik, hogy túl kevés a doktori tudással rendelkező fizikus, ami most még nem jelent akkora nehézséget, de 10, vagy akár 5 év múlva, amikor a kvantumszámítás hangsúlyosan megjelenik a kereskedelmi alkalmazásokban, súlyos nehézségekre lehet számítani.

Utóbbi esetében az a probléma, hogy ugyan a múltban a közszféra mindig kulcsszerepet játszott az új technológiák elterjesztésében, mostanra kialakult a kép, hogy ezt jobb a sokkal hatékonyabb üzleti szférára hagyni, ezért átvándorolt a cégekhez az újításhoz szükséges szakértelem a közszférából.

Az ilyen jellegű szakértelemere azért is szükség van, különösen a szabályozásban, mert anélkül nem szállnak be kellő súllyal a legnagyobb pénzpiaci szereplők. Jelen esetben csak kisebb bankok és befektetők aktívak ezen a téren, amelyek így aránytalanul nagy terhet viselnek, és ha baj van, akár egy egész ország bankrendszerét is magukkal ránthatják.

Minden a technológiáról szól

A belátható jövőben a legtöbb felhasználó számára a magával ragadó internetes élményt valószínűleg a mobiltelefonján keresztül fogja elérni, és a metaverzum felhasználóinak csak egy része fog VR-eszközöket használni, annak ellenére, hogy várhatóan tovább terjed ez a technológia.

Az elképzelt metaverzum-élmény megteremtéséhez azonban javulniuk kell a technológiai feltételeknek és gyorsabb csatlakozási sebességre van szükség. Mivel 2025-re várhatóan a világ lakosságának csak 25 százaléka fog hozzáférni az 5G-hez, növelni kell a hálózati sávszélességet. A mai világban tapasztalható késések, kiesések és a hálózat megbízhatatlansága miatt az infrastruktúra jelenlegi állapota nem teszi lehetővé a megálmodott metaverzumot.

Ha a legtöbb felhasználó mobiltelefonon keresztül fér hozzá a metaverzumhoz, akkor a hardvergyártók lesznek a potenciális kapuőrök. A mai állapotokhoz hasonlóan valószínűleg lesz egy amerikai, nemzetközi és egy kínai, tűzfal mögött működő metaverzum, valamint egy technológiai és üzleti modell alapú spektrum, ami a centralizált és a decentralizált világok között hivatott átjárást biztosítani.