YouTube algoritmusa egyre gyakrabban olyan tartalmakat ajánl kiskorú felhasználóknak, amelyeket nem biztos, hogy látniuk kellene – derül ki a Tech Transparency Project (TTP) jelentéséből.

A legnépszerűbb videómegosztó azt mondja, hogy felelősségteljes és megbízható ajánlásokat tesz, algoritmusai azonban a fiatal játékosok fiókjait fegyverekről, iskolai lövöldözésekről és sorozatgyilkosokról szóló tartalmak felé irányították.

Az ajánlott videók némelyike útmutatást adott arról, hogyan lehet a fegyvereket automata fegyverré alakítani, de iskolai lövöldözések videójátékban lévő „ábrázolása” is megjelent a kínált tartalmak között.

Kép: Tech Transparency Project / YouTube

A videók közül több is megsértette a YouTube saját lőfegyverekre, erőszakra és gyermekbiztonságra vonatkozó irányelveit, de a vállalat nem tett nyilvánvaló lépéseket a korhatárkorlátozásra.

Ilyen volt például egy videó, amelyen egy láthatóan kiskorú lány süt el egy fegyvert, de még fegyverek automatává alakítását bemutató klipek is vannak.

Ráadásul a problémás videók közül több olyan is volt, amelyeknél reklámokat jelenítettek meg – ezzel a YouTube tulajdonképpen monetizálta a saját szabályzatába ütköző felvételeket.

A tanulmány szerint a YouTube egy Jeffrey Dahmer sorozatgyilkosról szóló filmet is ajánlott kiskorú felhasználói fiókoknak.

A kutatók egyébként négy tesztfiókot hoztak létre a felméréshez. 9 és 14 éves fiúnak álcázták magukat. Az érdeklődési kört a lejátszási listák alapján állították be.

Az ügyre reagálva a videomegosztó szóvivője közleményt adott ki, amelyben a kifejezetten gyerekeknek szánt YouTube Kids applikációra hívta fel a szülők figyelmét.

A többi problémára azonban nem reagált, annyit azonban elmondott, hogy a tanulmány nem részletezte, hogy összesen hány és milyen típusú tartalmat ajánlott az algoritmus a tesztfelhasználóknak.

Vigyázat, itt egy telefonzabáló YouTube-funkció

A YouTube mobilapplikáció egyik kényelmi funkciója jelentős méretű tárhelyt emészthet fel, de szerencsére könnyedén megzabolázható.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport