Gilbert Houngbo szerint a globális gazdasági problémák közepette esett vissza a helyzet a világ különböző pontjaiban. A legrosszabb esetben a szülők szexuális kizsákmányolásra veszik rá gyermekeiket. Az igazgató úgy véli, sürgős cselekvésre van szükség. Hozzátette, a koronavírus-járvány hatása, az infláció és a megélhetési költségek megemelkedése csak rontottak a helyzeten – írja a BBC.

Az ENSZ 2020-as adatai szerint mintegy 160 millió gyermek van kitéve gyermekmunkának, az ennek megszüntetése érdekében tett erőfeszítések 20 év után megtorpantak.

Houngbo, aki korábban Togo miniszterelnöke is volt, úgy látja, az adatok alapján ez a tendencia folytatódik.

Az egyes országok pontos körülményei eltérőek, de az Unicef szerint általános probléma az infláció és a megélhetési költségek emelkedése. Natalia Winder-Rossi, az Unicef szociálpolitikai és szociális védelmi programjának igazgatója azt mondta, sok családnak kétségbeesésből valóban lehetetlen döntésekhez és negatív megküzdési stratégiákhoz kell folyamodnia, amelyek most és hosszú távon is hatással vannak a gyermekekre.

Gilbert Houngbo szerint bár a helyzet nagyon aggasztó, továbbra is abban bízik, hogy sikerül megoldást találni. Hozzátette, nincs egyféle megközelítés, de az oktatásra, munkahelyteremtésre és a tiltott iparágak visszaszorítására összpontosító politika lehetséges intézkedések volnának.

 

Van egy gazdasági szektor, ahol nem tiltott a gyermekmunka

Az USA egyes államaiban már 12 éves kortól dolgozhatnak a fiatalok, de csak egy szektorban. Nálunk ennél sokkal szigorúbbak a szabályok. A gyerekek legtöbbje éhbérért megaláztatva dolgozik.
Bővebben--->