Még le sem ment, de már az előzetese is hatalmas vihart kavart annak a dokumentumfilmnek, amelyet a brit Channel 4 tévécsatorna készül leadni arról, hogy hogyan ásta alá a Pfizer tudatosan az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának hitelességét azért, hogy a saját, sokkal drágább oltóanyagának csináljon kedvezőbb piaci pozíciót.

A brit DailyMail cikke szerint a "Vakcinaháborúk: az Igazság a Pfizerről" című dokumentumfilmben többek között azzal vádolják meg a Pfizert, hogy szakértőket fizetett meg azért, hogy versenytársa, az AstraZeneca vakcinájának rossz hírét keltsék. Állítólag támogatott egy olyan prezentációt, amelyben az előadók azt állították, hogy az AstraZeneca Covid-19 ellenes védőoltása rákot okozhat és nem biztonságos immunszupresszált páciensek számára.

A Pfizer hevesen tagad

Az említett beszédet a cikk szerint egy kanadai továbbképzésen tartották, azonban az nem világos, hogy hány résztvevője volt az adott szemináriumnak. A Pfizer hevesen tagadja, hogy megpróbálta volna aláásni az AstraZeneca oltásának hitelességét és szerintük az említett prezentációt tévesen kötik hozzájuk, azt ugyanis egy harmadik fél készítette. A prezentációt egyébként látszólag egészségügyi szakemberek részére tartották a Pfizer vakcinájában felhasznált technológiáról. A Pfizer szerint az általuk támogatott harmadik fél egy olyan ügynökség volt, amely saját tudományos bizottsággal rendelkezik és amely oktatási programot szervezett a cég vakcinájának kanadai engedélyezését követően.

Sir Andrew Pollard, az oltást az AstraZenecával közösen kifejlesztő Oxford vakcinacsoport vezetője elutasította az előadásban az oltásukról megfogalmazott vádakat és arra figyelmeztetett, hogy milyen veszélyt jelent az oltásokkal kapcsolatos hamis információk terjesztése. Azok ugyanis megrengethetik az emberek oltásokba vetett bizalmát s ez emberéletekbe kerülhet.

A Pfizer visszautasított minden olyan feltételezést, hogy megpróbálták volna aláásni mások tudományos eredményeit. Mint szóvivőjük a csatornának hangsúlyozta, az ő számukra a legfontosabb mindig is az volt, hogy a világ számára jól tolerálható és effektív vakcinát biztosítsanak a lehető leghamarabb, hogy minél előbb véget lehessen vetni a világjárványnak.

Az AstraZeneca sokkal olcsóbb

A film másik erős állítása szerint a Pfizer által a brit kormánynak szállított oltások előállítási költsége alig 76 penny (kb 330 forint), míg a gyógyszercég ezért adagonként 22 fontot (9460 forint) számláz, azaz közel 30-szoros profitrátával dolgozik. A Pfizer szerint a 76 cent durván pontatlan becslés, s nem veszi figyelembe a klinikai vizsgálatok és a globális tömeggyártás költségeit. Az Európai Unió ennél valamivel kedvezőbb áron jut a Pfizer oltóanyagához.

Az AstraZeneca vakcináját annak előállítási költségén kínálta, ez 3,6 fontot, mintegy 1550 forintot jelent adagonként, ami a Pfizer oltás árának alig több, mint hatoda. A Pfizer lett végül az Egyesült Királyságban és Európában is a vezető a megrendelt oltások számát tekintve, miután az AstraZeneca oltását többször is összefüggésbe hozták ritkán előforduló trombózisos esetekkel.

Az Európai Gyógyszerügynökség álláspontja szerint az összes általuk engedélyezett vakcina biztonságosnak tekinthető és azok kockázatait jelentősen meghaladják azok előnyei.