A 2021. november 29. és december 2. között végzett PRAC elemzés két nagy európai tanulmány, egy francia vizsgálat és az északi EU tagállamok betegregiszterének adatain alapul.

A Pfizer vakcina esetében a francia vizsgálat szerint a második oltás utáni 7 napon belül körülbelül egy többlet esetet jelentettek 40 ezer 12-29 éves oltott serdülő fiú és férfi körében a nem oltottakhoz képest - olvasható Dobson posztjában, aki megjegyzi, hogy az eredeti megfogalmazás szerint 10 ezer oltottnál 0,26 esetről írtak.

Az északi vizsgálatban a második oltást követő 28 napon belül a 16-24 éves serdülő fiúk és férfiak csoportjában két többlet esetet jeleztek 20 ezer oltottból (itt az elemzés 0,57 esetet ír 10 ezer oltott közül) a nem oltottakhoz képest.

A Moderna vakcina esetében a francia vizsgálat a második adag utáni 7 napon belül négy többlet esetről ír  30 ezer 12-19 éves oltott serdülő fiú és férfi körében (1,3 eset 10 ezer oltottból) a nem oltottakhoz képest.

Az északi vizsgálatban a második oltást követő 28 napon belül a 16-24 éves serdülő fiúk és férfiak csoportjában kb. 4 többlet esetet jeleztek 20 ezer oltottból (1,9 esetet 10 ezer oltottból) a nem oltottakhoz képest.

Az EMA ismét megerősítette, hogy az összes engedélyezett Covid-19 elleni oltás előnyei továbbra is meghaladják a kockázatokat.

Korábban az amerikai járványügyi hivatal és az izraeli egészségügyi minisztérium is arról számolt be, hogy több a szívizomgyulladás a vártnál az mRNS-oltások - Pfizer/BioNTech, Moderna - után, különösen fiatal férfiaknál. 

Az EMA elemzése itt olvasható.