Magyarország felszabadítja az ország stratégiai benzin- és dízeltartalékainak egy részét, ezzel segítve a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása miatt kialakult helyzetet – közölte Pletser Tamás, Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

A szakember elmondása alapján Magyarországnak körülbelül  – és hasonló mennyiségű kőolaj – áll rendelkezésre stratégiai készletekben. Ez – a 800 millió liternyi üzemanyagszabályoknak megfelelően – legalább 90 napnyi import terméknek felel meg, ami épp az olyan esetekre szolgál, mint a mostani is, amikor a schwechati olajfinomítóban történt baleset miatt akadozik az ellátás Ausztriából – mondta Pletser az Inforádiónak.

A hírek szerint a kormány által megnyitott készlethez elsősorban az OMV Hungária juthat hozzá, tehát ez gyakorlatilag az osztrák konszern kútjainak az ellátását biztosíthatja. 

A baleset június 3-án történt, a finomító rendszeres karbantartását követő újraindításkor, amikor az üzem egyik legfontosabb egysége, az úgynevezett desztillációs tornya sérült meg, ez pedig szinte a teljes feldolgozási folyamatot, legalábbis a nagy részét lehetetlenné teszi.

Pletser Tamás azzal kapcsolatban, hogy valós veszély-e az üzemanyaghiány Európában – függetlenül a schwechati olajfinomító leállásától –, kiemelte: az tény, hogy a készletek szintje több évtizedes mélyponton van.

Különösen a dízelüzemanyag esetében nagyon alacsonyak a betárolt mennyiségek. Mindez egybecseng a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője, Fatih Birol május végi nyilatkozatával, miszerint az öreg kontinensnek nehézségei lehetnek a nyári időszakban. Az elemző úgy véli, egyelőre még van üzemanyag, de az vitathatatlan, hogy keresleti szempontból a július-augusztus a csúcsot jelenti, tehát ez a periódus kihívásokkal teli lesz szerinte is.

A Molra kitérve elmondta: tekintettel arra, hogy a régióban a nagykereskedelmi ár messze Magyarországon a legolcsóbb, ez mindenképpen extra nyomást helyez a magyar olaj- és gázipari vállalat logisztikájára, hiszen most nekik – az OMV kiesésével – az ország teljes egészét el kell látniuk. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője úgy gondolja, hogy a stratégiai készletek feloldása részint azt is szolgálja, hogy ezt a fajta nyomást enyhítsék a Molon.