Az EDF atomenergia-vállalat harmadszor is csökkentette termelési előrejelzését. A meghibásodásoktól sújtott flotta nem csak Franciaország számára jelent problémát, hanem olyan országok számára is, mint a szomszédos Németország, amely annak ellenére, hogy ígéretet tett arra, hogy csökkenti a Moszkvától való függőségét, több gázt kell elégetnie, hogy legyen villamos árama.

Európa legnagyobb atomenergia-termelője télen általában olcsó áramot exportál, idén importra kényszerülhet, miután újabb létesítményeknél jöttek ki előre nem látott meghibásodások, ütemezésen kívüli karbantartási munkálatok.

"Francia problémával állunk szemben, amely a geopolitikai helyzetet tekintve rossz időben történik" - mondta Nicolas Leclerc, a párizsi székhelyű Omnegy energetikai tanácsadó cég társalapítója a Bloombergnek, szerinte az egész európai energiaegyensúly veszélybe kerülhet emiatt.

Vlagyimir Putyin ukrajnai invázióját követően a régió országai sietnek alternatív gázellátási forrásokat keresni. Ez nagy feladat az olyan nemzetek számára, mint Németország, amely tavaly a szükségletének 40 százalékát Oroszországtól importálta, miközben saját nukleáris erőműveit elkezdte leállítani. Bár az ország nagy mennyiségű cseppfolyósított gáz felvásárlását tervezi, még nem rendelkezik saját importterminálokkal.

Németország kedden közölte, hogy a gázellátás kiesése esetén visszavenné a szén- és olajtüzelésű erőműveket a termelésbe. Európa azonban a termikus szén nagy részét is Oroszországtól importálja, Németország különösen nagy mértékben.

A Franciaországba irányuló áramimport nem példa nélküli. Tavaly télen három hónapon keresztül ment áram az országba, amikor az atomerőművek teljesítménye csökkent. Idén azonban kevesebb gáz áll majd rendelkezésre Európa-szerte, hogy a hiányt pótolja. Az ellátási aggályok növekedése miatt a francia csúcsterhelésű áram ára 2023 első negyedévére megawattóránként 1000 euró fölé emelkedett.

Franciaország ezen a télen "nagymértékben" importálni fog, és a hálózatüzemeltető RTE-nek korlátoznia kellhet az áramellátást a nagy ipari felhasználók számára Jean-Paul Harreman, az EnAppSys BV tanácsadó cég igazgatója szerint. A rémálom-forgatókönyv szerint a nyár száraz lenne, a tél pedig elhúzódó és hideg, mert akkor még nagyobb lesz a két évszakban az energiaszükséglet.

Az EDF 56 reaktorának mintegy fele jelenleg áll, és a francia atomenergiás cég becslése szerint az idei termelés több mint 30 éve a legalacsonyabb lesz. Míg sok erőmű rendszeres karbantartás vagy üzemanyag-utántöltés miatt van kikapcsolva, egy tucatnyi erőművet ellenőrzések és javítások miatt pihentetnek, miután 2021 végén feszültségkorróziós problémákat fedeztek fel az egységeknél. Négy reaktor kulcsfontosságú csőrendszereiben repedéseket állapítottak meg.

Az EDF a problémák pénzügyi költségét idén mintegy 18,5 milliárd euróra becsülte, mivel a rekordmagas árak közelében lévő piacon kell visszavásárolnia a termeléskiesést.

A közműszolgáltató kihívásai mostanra olyan nagyok, hogy Emmanuel Macron elnök azt javasolta, hogy az ország energiafüggetlenségének megerősítését célzó szélesebb körű terv részeként államosítani lehetne néhány kulcsfontosságú tevékenységét. Macron egy sor új reaktor támogatását is ígérte, amelyek közül az első 2035 körül állhatna üzembe, a francia nukleáris ipar újjáélesztése érdekében.

Franciaország energiaproblémáinak megoldása az lehet, ha kitartanak az atomenergia kiépítése mellett, egy olyan terv, amelyet a JPMorgan Chase szerint az EDF jelenlegi problémái valójában támogatnak. A bank a múlt héten közölte, hogy a reaktorok javítási ütemtervének további késését látja lehetségesnek, mivel a korróziós hiba "rendszerszintű".