Az Apple Inc (AAPL.O) részvénypiaci értéke pénteken először zárt 3 billió dollár feletti kereskedést. A Refinitiv adatai szerint a világ legértékesebb vállalatának részvényei 2,3 százalékkal 193,97 dollárra ugrottak, így a cég piaci kapitalizációja eléri a 3,05 billió dollárt.

Idén eddig 49 százalék

Az Apple részvénypiaci értéke idén eddig 49 százalékot emelkedett. A piacot a Fed kamatemelési kampányának végéhez közeledő várakozások, valamint a mesterséges intelligencia lehetőségeivel kapcsolatos optimizmus fűti.

Az Apple legutóbbi, májusi negyedéves jelentése szerint a bevétel és a nyereség csökkent, de még így is felülmúlta az elemzői várakozásokat. A részvény-visszavásárlások folyamatos mutatója mellett a pénzügyi eredmények megerősítették, hogy a cég biztonságos befektetés  a globális gazdasági bizonytalanság idején.

Mi a valaha létezett egyik legnagyobb tőzsdén jegyzett társaság titka? Az Apple folyamatosan növekszik, diverzifikálja bevételi forrásait, részvénybarát menedzsmenttel rendelkezik, részvényeket vásárol, osztalékot fizet, és erős, védhető mérleggel rendelkezik

hangsúlyozta Art Hogan, a B. Riley Wealth vezető piaci stratégája a Reuters érdeklődésére.

Az Apple azután volt képes áttörni a 3 billió dolláros tőzsdei álomhatárt, hogy idén június 5-én bemutatta régóta pletykált, Apple Vision Pro névre keresztelt kevert valóság (kiterjesztett és virtuális) szemüvegét, ami 3500 dolláros ( mintegy 1,2 millió forint) áron kerül majd forgalomba valamikor 2024 elején, kezdésnek kizárólag az Egyesült Államokban.

Virtuális szemüveg

Az Apple részvénye a különleges virtuális szemüveg bemutatója óta 7 százalékot kúszott felfelé, miközben az S&P 500  négy százalékot emelkedett.

Az Apple részvényeinek közelmúltbeli emelkedése meghaladta az elemzők becsléseit a vállalat jövőbeli nyereségére vonatkozóan. A Refinitiv adatai szerint jelenleg a várt bevétel több mint 29-szeresével kereskednek, ami 2022 januárja óta a legmagasabb. 

Billiomosok klubja

Az Apple mellett négy másik egyesült államokbeli vállalat részvénypiaci értéke haladja meg az 1 billió dollárt:  az Alphabet Inc (GOOGL.O), az Amazon.com Inc (AMZN.O), az Nvidia és a Microsoft Corp (MSFT.O). Ez utóbbi 2,5 billió dolláros piaci értékkel követi az Apple-t .

Említést érdemel, hogy a Tesla és a Meta Platforms Inc (META.O) részvényei több mint kétszeresére nőttek idén, míg az Nvidia részvényeinek 190 százalékos növekedése a chipgyártót a billió dolláros elitklubba repítette.

Gyorsan növekvő piacon terjeszkedik az iPhone gyártója

Az Apple a világ legnagyobb tőzsdei vállalata, de nem mondott le a további növekedésről. Van olyan térség, ahol gyorsan nő a vásárlóerő, a megcélzott piac a közel másfél milliárd lakosú India. Bővebben --->