Keddi találkozójukon Margrethe Vestager az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke, és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a Bloomberg információi szerint egyebek mellett megvitatják az EU által tervezett digitális adót, amely az amerikai vállalatokat érintené a legkeményebben.

A hírügynökség szerint Vestager a technológiai cégekre kivetendő új adó javaslatát július 20-án jelenti be, egy héttel a tervezett dátum után.

Emellett a Bloomberg szerint napirenden lesz a globális minimumadó is, amelyben egyelőre még nincs egyhangú támogatottság, de a hírügynökség szerint nagyon úgy tűnik, hogy a három kis uniós tagállam (Írország, Észtország és Magyarország) ellenállása ellenére is át fog menni. A javaslatot 130 ország már támogatásáról biztosította.

A Bloomberg szerint az még nem világos, hogy a digitális adó továbbviteléhez akkor is ragaszkodik-e majd az EU, ha nincs mögötte globális egyezség.

A magyar kormány ellenáll

A magyar kormány erősen ellenzi a multikra kivetendő globális minimumadót, mert - ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott - ez adóemeléshez vezetne, és mint ilyen "méreg" a magyar gazdaság számára. Ezzel szemben viszont a Pulzus Kutató és a Napi.hu közvélemény-kutatása szerint a magyarok körében kétharmados támogatottsága van a multinacionális vállalatokra kivetendő adónak: 62 százalék szerint ez a fair adózáshoz vezető út lépése, de 7 százalék ennél is magasabb kulcsot akar.