Hatalmas vállalati csődhullám küszöbére érkeztünk az Egyesült Államokban és Európában egyaránt, jórészt az elmúlt 15 év leggyorsabb monetáris szigorítási ciklusának köszönhetően – írják a Deutsche Bank elemzői most közzétett éves jelentésükben. 

A nem teljesítő hitelek aránya a bank számításai szerint a jövő év negyedik negyedévében tetőzhet. 

Előrejelzésük alapján ez a ráta a csúcson:

  • az amerikai magas hozamú kötvények esetében eléri a 9 százalékot;
  • az amerikai hitelek esetében a 11,3 százalékot;
  • az európai magas hozamú kötvények esetében a 4,4 százalékot;
  • az európai hitelek esetében pedig a 7,3 százalékot.

Mint ismert, a nagy központi bankok, köztük az amerikai Federal Reserve és az EKB agresszív kamatemelései az infláció megfékezése érdekében növelték a globális recesszió kockázatát. Európa legnagyobb gazdasága, Németország recesszióba csúszott – emlékeztet a Reuters.

Az amerikai hitelek esetében a 11,3 százalékos nemteljesítési arány közel lehet a 2007-2008-as globális pénzügyi válság legsötétebb időszakában tapasztalt 12 százalékos csúcsértékhez. A dotkom lufi kipukkadásakor a nemteljesítések aránya 7,7 százalékon tetőzött.

 

Európában kevésbé forró a talaj, mint az USÁ-ban

Az európai cégek nemteljesítési kockázata alacsonyabbnak tűnik, mint amerikai társaiké. Ennek több oka is van. Egyrészt magasabb a jobb minősítésű kötvények aránya, valamint az európai országokban nagyobb a vállalatok költségvetési támogatása, továbbá a gyorsan növekvő ágazatokban, például a technológiai szektorban alacsonyabb az adósságállomány.

A Deutsche Bank szerint az európai magas hozamú kötvénypiacon belül az ingatlanszektorra nehezedett a legnagyobb nyomás, az összes európai magasabb hozamú adósság több mint fele ebből a szektorból származik.

Nem a Deutsche Bank az egyetlen, amelyik kongatja a vészharangot. Korábban már több hitelminősítő is jelezte, hogy a vállalati csődök globális megugrására számít. A Moody's szerint a spekulatív besorolású adóssággal rendelkező vállalatok nemteljesítése 2024 márciusára 4,9 százalékra emelkedik a 2023 első negyedévének végén mért 2,9 százalékról, és meghaladja hosszú távon a 4,1 százalékos átlagot.

Az S&P Global úgy látja, hogy a bóvli minősítésű vállalatok nemteljesítési rátája az év végére 4 százalékra emelkedik, ami több mint kétszerese a 2023 végi 1,7 százalékos értéknek, bár még mindig elmarad a Covid utáni korszak csúcsaitól.