Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy 509,4 milliárd dollár értékben érkeztek új megrendelések, ami az előző havit 2,6 százalékkal (13,1 milliárd dollárral) haladta meg. A decemberi 1,6 százalékos emelkedés után elemzők 2,1 százalékos növekedésre számítottak januárra. A rendelésállomány 1,3 százalékkal nőtt éves összevetésben januárban.

A közlekedési eszközöket nem számítva havi szinten 1,7 százalékkal nőtt az új megrendelések értéke, lassult az ütem a decemberben mért 1,9 százalékos emelkedéshez képest.

A védelmi ágazaton kívüli új megrendelések januári állománya 2,1 százalékkal nőtt a decemberi 1,8 százalékos bővülést követően.

A feldolgozóipar, amely az amerikai gazdaság 11,9 százalékát fedi le, tavasszal történelmi mélységekbe zuhant a koronavírus-járvány hatására, de májusban elindult és töretlenül halad azóta is a kilábalás párhuzamosan azzal, hogy a vállalatok elkezdték feltölteni készleteiket, a fogyasztók pedig szolgáltatások helyett inkább termékeket vásároltak, például a távmunka és a távoktatás feltételeit biztosító árucikkeket.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok hazai összterméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 31,4 százalékkal esett. A július-szeptember közötti harmadik negyedévben a GDP ugyanakkor 33,4 százalékkal, a negyedik negyedévben pedig 4,1 százalékkal nőtt. Nem végleges adat szerint tavaly az amerikai gazdaság 3,5 százalékkal csökkent, amire 1946 óta nem volt példa.

Várakozások szerint idén az amerikai GDP 4,6 százalékkal, 1999 óta legnagyobb ütemben nőhet.

Az amerikai termelékenység is jobb eredményeket mutat a vártnál.