Már közel kétezren vannak azok az EU-ban működő bankárok és traderek, akiknek egészen biztosan nincsenek napi megélhetési gondjaik. Egy év alatt 42 százalékkal nőtt azok száma, akiknek a fizetése meghaladja az egymillió eurót évente. 

A Bloomberg cikke szerint ez összefügg azzal, hogy 2021-ben a bankok értékpapír-kereskedési és befektetési banki üzletágai nagy bevételeket akasztottak le. Persze az sem jött rosszul, hogy a pénzintézetek a Brexit következtében egyes szolgáltatásaikat az Egyesült Királyságból az európai kontinensre helyezték át, ezzel is javítva a statisztikát.

Az Európai Bankhatóság most publikált számai szerint a 1957 fő a legmagasabb szint az EU-tagállamok és a kapcsolódó államok esetében azóta, hogy a bankhatóság 2010-ben elkezdte az adatgyűjtést.

A jelentős jövedelememelkedést a 2021-ben a kereskedési és tranzakciós ügyletek iránti jelentős keresletnövekedéssel magyarázza az EBA. A bónuszok az egy évvel korábbi 86,4 százalékról, a fix bér 100,6 százalékának megfelelő összegre emelkedtek az összes magas keresetű bankárra vonatkozó súlyozott átlag szerint. 

Az EU-ban a bankárok bónuszának felső határa az éves fizetésüknek megfelelő összeg, bár a hitelezők engedélyt kérhetnek a részvényesektől, hogy ezt az alapfizetés kétszeresére emeljék – teszi hozzá a lap.

A legjobban fizetett bankár mindemellett Spanyolországban dolgozik. Kilétét ugyan homály fedi, ám 14,5 millió euró közötti jövedelmének nagy részét a végkielégítése teszi ki.

Spanyolország egyébként az egyetlen ország, ahol 2021-ben három olyan ember is tevékenykedett a bankszektorban, aki több mint 10 millió eurót keresett. Ezt a küszöböt csak egy bankár lépte át Ausztriában, egy másik Németországban és egy Franciaországban.

Nemcsak Spanyolországban vannak agyonfizetve a bankárok

A déli uniós állam ugyanis csak a sorban második az egészen pontosan 2 164 088 eurós átlaggal, az osztrák 2 418 977 eurós fizetések mögött – írja a swissinfo. Liechtenstein a maga 2 313 704 eurós bankári átlagbérével sem áll túl rosszul, de mint tudjuk, nem uniós tagállam.

A nagyobb országok közül Franciaországban 1 886 706 euró, Németországban 1 768 319 euró, Olaszországban pedig 1 697 040 euró volt az átlagos bankári díjazás. Az EGT-ben egyébként az átlag 1 801 772 euró volt.